17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Odana počast vinkovačkim žrtvama partizanskog zločina

Više od autora

- vl promo-

Na današnji dan 1945. godine brojni Vinkovčani izgubili su svoje živote nakon partizanskog ulaska u grad. Tako je ispred spomenika kod bivše Kumanove ciglane na Slaviji danas odana počast za sve nepravedno ubijene stanovnike našeg grada nakon Drugog svjetskog rata.

„Ovu tradiciju obilježavanja započeo je Hrvatski sokol, mi smo ih zamolili, pošto smo s ovog područja, da preuzmemo organizaciju obilježavanja kod ovog spomenika, a oni su pristali i zahvaljujem im se. 13. travanj je datum kada su partizani ušli u Vinkovce i oduzeli život velikom dijelu stanovništva. Iako smo mi narod koji brzo zaboravljamo, mi se trudimo da se ovo nikada ne zaboravi. Ovdje je napravljen masakr nad civilnim stanovništvom, bez krivnje i suda ljudi su izgubili živote”, rekao je Nikola Marković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci Slavija.

Prema nekim istraživanjima toga je dana ubijeno oko 300 Vinkovčana, ali do otkrivanja službenog broja nikada nije došlo.


„Nikad se nije istraživalo što se ovdje zapravo dogodilo. Nije ovo jedini slučaj u Hrvatskoj da su pogubljeni nevini civili, do sada nitko nije procesuiran. Trebamo graditi suživot, ali teško može doći do suživota dok ne dođemo do prave istine. Nju trebamo pisati mi kao Hrvati, ali očito nama povijest piše netko drugi”, istaknuo je Milan Draženović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Podružnice Vukovarsko-srijemske županije, izaslanik župana.

Tradicija odavanja počasti tako je danas nastavljena, a današnji akteri događaja složni su da se ovakav čin smije oprostiti, ali se nikako ne može zaboraviti.

„Profesor Virc dosta je istraživao, međutim, malo su mu i branili da detaljnije istražuje. Pokupili su doslovno sve što je bilo na vrhu hrvatske inteligencije u Vinkovcima. Čovjeka ne možete ubiti zato što je druge nacionalnosti ili vjere. Poruka je ta da ne možemo nikada zaboraviti što je bilo, a oprostiti možemo i moramo. Imali smo Domovinski rat, oprostili smo, ali ne možemo zaboraviti što se dogodilo”, u ime Grada Vinkovaca zaključio je Marko Jureta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno