6 C
Vinkovci
Srijeda, 1. veljače 2023.

Odlazak u kino bio nam je jedan od omiljenih rituala

Više od autora

- vl promo-

Ove godine svi ljubitelji filmova imaju priliku uživati u Vinkovačkom ljetnom kinu u razdoblju od 2. srpnja do 3. rujna.

Projekcije se održavaju svake subote na otvorenom, u lapidariju Gradskog muzeja. Prije 65 godine kino je bilo mjesto zabave i razonode mnogihVinkovčana koji su na raspolaganju imali dva kina: „Narodno kino” zvano Malo te  „Crvena zvijezda” ili Veliko kino.

Kino dvorane bile su skromne uređene, a platno je bilo malo. No, karte su često bile rasprodane, dvorane popunjene i unatoč tome što su domaći filmovi imali vrlo loš tonski zapis pa se jedva čulo što glumci govore, odlazak u kino bila je jedna od omiljenih aktivnosti Vinkovčana.

Rukovodioci oba kinematografa, u stalnom kontaktu s distributerskim poduzećima u zemlji, nastoje ugovoriti sve domaće, kao i kvalitetne strane filmove, koje distributerska poduzeća uvezu u našu zemlju”, pisalo je u ljeto 1957. u Novostima.

Rukovoditelji kina trudili su se građanima pružiti što kvalitetnije filmove i tako razvijati ukus Vinkovčana, osobito onih najmlađih jer su filmovi imali veliki utjecaj na odgoj i ponašanje ljudi.

Odlazak cijele obitelji u kino postao je ritual. Marija Šišek, tadašnja upraviteljica kina „Crvena zvijezda” tog je ljeta bila na festivalu u Puli gdje je zaključila ugovore za 17 novih filmova.

U prvom redu je američki film „Piknik”, snimljen po čuvenom kazališnom komadu dramskog pisca Williama Ingesa koji je za to svoje djelo dobio renomiranu Pulitzerovu nagradu. Zatim, od komedija film Novogodišnji bal, kojeg ćemo prikazivati za Novu godinu 1958. godine i španjolsko-francuski film „Mlin ljubavi”. Ove zanimljive i lake komedije, ali bez jeftinih gagova, obećavaju uspjeh i kod naše publike”, komentirala je upraviteljica tadašnji repertoar.

Od domaćih filmova na rasporedu je bio „Ne čekaj maj” u režiji Metka Gabrijelčića, a za ljubitelje vesterna prikazivao se američki film „Čovjek iz Kolorada”.

Od filmova koji su uskoro trebali biti prikazani, istaknut je bio francuski film „Djeca ljubavi” u kojem se radilo  o svakodnevnim ljubavnim dramama francuskih, ali i ostalih mladića i djevojaka.

Zaključak razgovora s upraviteljicom bio je kako kino „Crvena zvijezda” ima veliku želju vinkovačkoj publici prikazi vrijedne umjetničke i zabavne filmove.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno