U hotelu „Admiral“ u Vinkovcima u organizaciji KC „Gatalinka“, u nedjelju, 2. lipnja održana je “Etno revija” na kojoj su prezentirani radovi dvaju natjecanja “Etno kreacija Hrvatske 2019.” i “Etno frizura Hrvatske 2019.”.

Na natjecanju „Etno frizura Hrvatske 2019.“ natjecali su se frizeri, frizeri učenici i građani koji poznaju tradicijske frizure. Frizeri učenici su radili frizuru iz sela Otok (danas grad Otok) „malu pletenicu“ na potiljku i „u široko“ na čeonom dijelu glave. Frizeri su radili također frizuru iz sela Otok, na potiljku „veliku pletenicu“, a naprijed „u široko“.

Prosudbena komisija u sastavu Jasna Mak, frizerka iz Osijeka, Štefanija Lazar, frizerka iz Varaždina i Kata Šarčević frizerka iz Đakova u kategoriji frizera učenika najboljom su proglasili Emiliju Vrapčenjak iz Strukovne škole Vinkovci, mentorice Josipe Bobovec. Drugo mjesto pripalo je Dunji Šimić iz frizerskog salona “Studio Vincer” iz Osijeka, mentorice Martine Vincer, dok je treće mjesto osvojila Nikolina Iličić iz Strukovne škole Vinkovci.

Kod frizera prvo mjesto pripalo je Mariu Treščecu iz Zagreba, drugo Igoru Galašu iz Zagreba, a treće Đurđici Šolić iz Požege.

Kreatori su za natjecanje proizveli pet kreacija inspiriranih tradicijskim odjevnim predmetima. Inspiracija je mogla biti kroj, boja, tehnike urešavanja nošnje, oglavlje, obuća, posteljno rublje ili neki drugi detalj tradicijske kulture.

Članovi prosudbene komisije su bile kreatorice Jadranka Hlupić Dujmušić i Andrijana Subotić Pjajčik iz Zagreba, te etnologinja Slavica Moslavac iz Kutine. Za najboljeg kreatora proglašen je Igor Galaš iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je Kseniji Vučković iz Zagreba, a treće je osvojila Tina Miličević iz Velike Gorice.

Najbolji su primili bogate nagrade sponzora Udruženje obrtnika Vinkovci, Zuki , Grad Vinkovci, Zlatarnica DA-NI, Eurco, Vinkovački vodovod, Vukovarsko-srijemska županija, Dilj i Obrtnička komora Vukovarsko-srijemske županije. Natjecanja su još pomogli Ministarstvo kulture RH, cvjećarnica „Mimoza Vinkovci, tvrtke Vibrobeton i Naš dom. Natjecateljima koji nisu osvojili nagradu vinarije Čobanković i Iločki podrumi poklonile su svoja vina, a Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo Vukovarsko-srijemske županije i OPG Zvonarević iz Starih Mikanovaca kulen.