Foto: Močvara press
Nezaustavljiva Močvara nam već za ponedjeljak 7. prosinca najavljuje novi razgovor, ovog puta Slobodana Tišme i Aleksandra Zografa. On će se održati online na Facebook stranici kluba Močvara s predviđenim početkom u 19:00 sati. Organizator poziva publiku da šalju pitanja putem chata.
Slobodan Tišma je bio član legendarnih novosadskih bendova Luna i La Strada, a u novijem razdoblju poznat je po svom književnom radu – između ostalog, 2011. godine dobio je Ninovu nagradu za roman Bernardijeva soba. Nakon objavljivanja knjige o grupi Luna Ogledala Lune (autori: Predrag PopovićSaša Rakezić i Goran Tarlać), pojavilo se u Hrvatskoj i obnovljeno vinilno izdanje jedinog albuma grupe, koje su objavili agilni Šareni dućan i Blind Dog Records. S obzirom da isti izdavač iz Koprivnice najavljuje i reizdanje jedinog albuma grupe La Strada, sve je to dobar povod za razgovor sa Slobodanom Tišmom, čiji se novi roman Grozota ili… također nedavno pojavio. Tišma (1946.) je bio dugo prisutan na jugoslovenskoj off sceni; već s grupom Tile i četiri bogalja nastupa na prvoj beogradskoj Gitarijadi 1966. godine. Od kraja šezdesetih bio je aktivan kao konceptualni umjetnik i bavio se avangardnom poezijom, a u pionirskom periodu jugoslovenskog novog vala 1980. godine u studiju braće Vranešević snima nekoliko pjesama sa svojim bendom La Strada, koji nastupa kao predgrupa Električnog orgazma i grupe Film. Nakon benda Luna, u razdoblju 1984.-1987., ponovo je aktivirao La Stradu, a tokom devedesetih se vraća književnosti.
Razgovor s Tišmom vodit će Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip autor iz Pančeva i jedan od autora knjige o Luni. Zograf je od ranih devedesetih aktivan na međunarodnoj sceni, objavljujući svoja razmišljanja i istraživanja u formi kratkih stripova. Čitatelji srpsko-hrvatsko-bosanskog jezika (ili kako god taj jezik nazvali) u mogućnosti su, počevši od 2003. godine, čitati njegove stripove svakog tjedna u beogradskom magazinu Vreme, dok su se kolekcije njegovih radova pojavile u Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu, Austriji, Mađarskoj i drugdje.