16 C
Vinkovci
Petak, 9. lipnja 2023.

Osječani i Zagrepčani pobjednici 22. državnog natjecanja Mladih HCK!

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Od 10. do 13. svibnja Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci bilo je domaćin Državnog natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa iz znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pravima djeteta te znanja i vještina iz prve pomoći.

Kako se moglo čuti na sinoćnjem proglašenju rezultata najbolji su bili Osječani u kategoriji Podmlatka i Zagrepčani u kategoriji Mladih, ali je sigurno da članovi svih 20 ekipa koje su se okupile u Vinkovcima posjeduju zavidno znanje i vještine, kao i veliko srce i volju da pomažu drugima.

Državnom natjecanju prethodila su školska, općinska i gradska natjecanja održana 10. ožujka u 86 gradova. Na njima je sudjelovalo ukupno 688 ekipa odnosno 4.128 učenika osnovnih i srednjih škola. Potom su uslijedila međužupanijska natjecanja 14. travnja na kojima su se natjecale pobjedničke ekipe s prve razine natjecanja, ukupno 87 ekipa Podmlatka i 69 ekipa Mladih, odnosno 954 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz RH.


U Vinkovcima natjecale su se pobjedničke ekipe s međužupanijskih natjecanja. 10 ekipa osnovnih škola koje dolaze iz društava Crvenog križa: Buje, Daruvar, Dugo Selo, Klanjec, Osijek, Rijeka, Split, Vinkovci, Zadar i Zagreb i 10 ekipa srednjih škola koje dolaze iz društava Crvenog križa: Crikvenica, Ivanić Grad, Ivanec, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Split, Zadar, Zagreb i Županja. Sveukupno 120 učenika.

Ove godine Hrvatski Crveni križ organizirao je i Prvo natjecanje u realističnom prikazu ozljeda, a tu su najbolji bili domaćini, ekipa GDCK Vinkovci. U suradnji s Gradom Vinkovcima, Turističkom zajednicom Vinkovci i Gradskim muzejom Vinkovci za sudionike natjecanja organizirani su brojni zanimljivi sadržaji od „Potrage za blagom“, upoznavanja kulturno-povijesnih znamenitosti najstarijeg europskog grada do kreativnih zabavnih igara.

U samoj završnici, nakon natjecanja, proglašenja rezultata i dodjele priznanja, organiziran je mimohod s bakljama humanosti i snimanje milenijske fotografije na Bosutu, te koncert poznate grupe Orion Full Band.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno