7 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Osnovan Klaster proizvođača jaja VSŽ

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima sinoć je osnovan je Klaster proizvođača jaja Vukovarsko-srijemske županije, kao prvi specijalizirani klaster pri Agro-klasteru, tvrtki u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije. Agro-klaster, istaknuo je direktor Zdenko Podolar, osnovan je s ciljem uvezivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, osposobljavanja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije, te zajedničkog nastupa na tržištu, osobito pokrivanja lokalnih lanaca distribucije kako bi ono što je proizvedeno na vukovarsko-srijemskim OPG-ovima završilo prvo na stolovima žitelja županije, u bolnicama, školama, vrtićima…, a ako se uspije podići intenzitet proizvodnje i na širem tržištu. “Cilj nam je prvo povezati proizvođače po vertikalnoj liniji, po vrsti proizvodnje, a potom klastere povezati po horizontali kako bi dobili jednu “košaricu proizvoda” i kako bi umreženi, s kvalitetnom robom i dovoljnim količinama, mogli izaći i na puno ozbiljnija tržišta”, istaknuo je Podolar.

Kada je o proizvođačima jaja riječ, njih je u ovom trenutku doista malo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tek pet ozbiljnih, među kojima jedan veći. Osnovni je cilj povećati proizvodnju postojećih te dobiti nove proizvođače jer postoji veliki potencijal za razvoj ove djelatnosti i proizvodnja može biti puno veća. Posebna prilika svakako je i u tome što se mijenjanju trendovi u proizvodnji jaja i teži se smanjivanju trenutačne proizvodnje u kavezima, a prelasku na slobodni uzgoj i ekološku proizvodnju. “Tu se otvara veliki prostor i mi tu vidimo priliku za naše proizvođače, a kako bi ju iskoristili moraju se prvo uvezati te doći do potrebnih znanja i novih tehnologija koje će im omogućiti kvalitetan iskorak na tržište”, istaknuo je Podolar.

Trenutačno, pet proizvođača jaja proizvodi između 20 i 30 tisuća komada jaja dnevno. Manji proizvođači spremni su povećati proizvodnju uz jamstvo plasmana. Među njima je i Mile Jurić iz Starih Mikanovaca. “Mi smo u ovom trenutku mala farma s opcijom širenja, a naša je proizvodnja sada nekih 2700 jaja dnevno. Kroz klaster pokušavamo organizirati proizvođače kako bi se pojavili na tržištu s većom količinom koja je preduvjet za ozbiljan plasman, a vjerojatno i boljom cijenom. Jednom riječju pokušavamo napraviti nešto kako bi nam svima bilo bolje”, istaknuo je Jurić.

U planiranom vertikalnom povezivanju proizvođača na kojemu radi Agro-klaster, prvi je osnovan Klaster proizvođača jaja, a predviđeno je osnivanje desetak specijaliziranih klastera. Već idućeg tjedan udružit će se proizvođači orašastih plodova, a odmah za njima i proizvođači voća i voćnih prerađevina, kao i proizvođači sira, a potom i suhomesnatih proizvoda, šparoga i ostali.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno