7 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Osnovana Regionalna podružnica Sindikata novinara Hrvatske Vukovar

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Zahvaljujući inicijativi novinarki i novinara lokalnih medija Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru je osnovana Regionalna sindikalna podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Vukovar.

U redakcijama lokalnih medija Vukovarsko-srijemske županije, ali i u drugim dijelovima Lijepe Naše, položaj novinara i novinarki nije jednostavan. Nailaze na brojne probleme poput malih i neredovitih primanja, neplaćenog prekovremenog rada, nemogućnosti napredovanja, smanjenih mogućnosti za dodatne edukacije i stručno usavršavanje do izloženosti jakim pritiscima lokalne politike, cenzuri, autocenzuri i gušenju novinarskih sloboda – rečeno je na osnivanju podružnice.

Sindikat novinara Hrvatske podržao je osnivanje vukovarske podružnice i poručuju kako je istok Hrvatske specifičan i zbog ratnog nasljeđa te postratnog društva opterećenog lošim međunacionalnim odnosima i podjelama, stalnim podgrijavanjem ratne retorike, ekonomskim i demografskim katastrofama.

U takvim životnim uvjetima položaj novinara i novinarki na ovom je području dodatno nepovoljniji i treba mu pristupiti sustavno. Stoga upravo ovdje, sindikalno udruživanje ima i dodatni motiv – pomagati svojoj zajednici, osnaživati je i graditi društvo mira, povjerenja i solidarnosti, ukazivati na nepravilnosti, promovirati pozitivno, zastupati i do kraja braniti novinarsku slobodu”, navodi se u priopćenju za javnost SNH koji potpisuje predsjednica Maja Sever.

Za Regionalnu povjerenicu podružnice SNH Vukovar izabrana je Marija Molnar s Hrvatskog radija Vukovar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno