Kontaktirajte nas

Aktualno

Otkriven spomenik braniteljima: Trajni podsjetnik na one koji su životom branili Hrvatsku

Objavljeno

-

U Lovretićevoj ulici u Vinkovcima, nedaleko od mosta u središtu grada, danas je svečano otkriven spomenik hrvatskim braniteljima. 30 godina od početka Domovinskog rata branitelji su konačno dobili spomenik u Vinkovcima kao zahvalu za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.

Okružen novim pješačkim stazama i zelenilom malog parka na obali Bosuta, spomenik simbolizira “vrata Hrvatske” – epitet koji su Vinkovci nosili u Domovinskom ratu. Glavnu idejnu ulogu preuzeo je akademski kipar Dejan Duraković koji je pojasnio kako je osnova spomenika simbolički prikaz ranjene Hrvatske koja se očituje prikazom državnog grba, rupama od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomenom na poginule branitelje.

“Htio sam napraviti spomenik koji će likovno biti jasan i laicima i svima koji preferiraju figurativni realizam. Nadam se da će spomenik biti prihvaćen i da će biti simbol ne samo braniteljima, nego i svim ljudima koji su sudjelovali u ratu ili na bilo koji način doprinijeli stvaranju neovisne Republike Hrvatske”, rekao nam je Duraković. Dodaje kako je spomenik visine 230 cm i širine 120cm te debljine 30 cm na postamentu visine 90 cm što ukupno čini visinu od 320 cm.

Za današnju svečanost otkrivanja spomenika priređen je bogat prigodni program u kojemu je nastupila sopranistica Marija Jurić, a upotpunile su ga i počasna garda Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, članovi Vinkovačkih šokačkih rodova te predstavnici braniteljskih udruga. Oni su spomenik otkrili uz pomoć gradonačelnika Ivana Bosančića koji nije krio svoje emocije što je nakon 30 godina njegov grad dobio ovako jedno važno spomen obilježje.

“Vinkovci su u Domovinskom ratu bili vrata Hrvatske, tu se stvarala povijest, tu se stvarala naša država. Ta vrata su bila zatvorena za one koji nisu bili dobrodošli u Hrvatsku, ali su bila otvorena za sve one široka srca i one koji htjeli stvarati našu domovinu. Spomenik je posvećen svima onima koji su sudjelovali u ratu i dali ono najvrjednije, a to je njihov život. Današnji dan je vrlo emotivan, ali mi je i iznimno drago da sam ja kao gradonačelnik imao priliku raditi na ovom spomeniku zajedno s našim braniteljima u gradskim tvrtkama i učiniti ovako jedno lijepo djelo za sve naše sugrađane”, istaknuo je Bosančić.

Gradonačelnik je mišljenja da su Vinkovčani i Vinkovčanke ponosni na naše branitelje, na ovaj spomenik, kazao je kako ih puno već bilo na ovome mjestu i da se nada se da će se od sada ovdje obilježavati sve one važne obljetnice vezane uz Domovinski rat.

Ukupna vrijednost spomenika iznosi oko 390 tisuća kuna. Postavljanje spomenika inicijativa je Grada Vinkovaca zajedno s udrugama branitelja s područja grada. Grad Vinkovci kao nositelj projekta proračunskim sredstvima financirao je izradu spomenika te lijevanje u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. u Zagrebu, a inicijativi su se pridružili i lokalni poduzetnici, uspješne vinkovačke tvrtke koje su pomogle u građevinskim radovima. Također, novi izgled dobio je i sam okolni park koji je ovom prilikom obnovljen nakon dužeg niza godina, a za uređenje staza i okoliša, novu opremu i rasvjetu iz gradskog proračuna je izdvojeno oko 150 tisuća kuna.

Na otkrivanju spomenika bio je i Dragan Čengić, bojnik Hrvatske vojske i bivši zapovjednik. “Ideja o spomeniku za nas je bila fantastična”, kaže Čengić. Napominje kako je bio ugodno iznenađen energijom koja se ulagala u ovaj projekt i kako je ovo nešto na što svi skupa jednostavno moramo biti ponosni jer je ovo prvi put u 30 godina da je netko nešto pokrenuo.

“Na početku su na rubnim dijelovima grada bili dragovoljci. Njima se nije trebalo naređivati, s njima se dogovaralo i nikada nije bilo nikakvih problema. Kasnije je dolazila vojska i popunjavala te redove. Nikada nismo ni pedlja odstupili, sačuvali samo Vinkovce, vrata Hrvatske”, rekao je.

Aktualno

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

Objavljeno

-

Napisao/la

    94 pregleda
U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0.
Jedini gol na utakmici postigao je  Perić-Komšić u 65. minuti te su tako sva tri boda ostala u Vinkovcima.
Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na Blagu Zadru, heroja s Trpinjske ceste, koji je poginuo prije 30 godina, 16. listopada 1991. godine.

Nastavi čitati

Aktualno

160 milijuna kuna novih investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    83 pregleda
Vodosprema Nuštar

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova gradska tvrtka okončala s uspješnim rezultatom, a, kako ističu, brojni su projekti i u ovoj godini te se ukupna vrijednost investicija procjenjuje na 160 milijuna kuna.

Trenutačno u završnoj je fazi najveći projekt u zadnjih nekoliko godina „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna s financiranjem gotovo 71 posto EU sredstvima. Izgrađeno je i rekonstruirano 159 od ukupno 162 km mreže javne odvodnje odnosno 98 posto, a na cijelom projektnom području provode se sanacije terena i asfaltiranje. U Andrijaševcima i Rokovcima u tijeku je puštanje u rad 10 crpnih stanica čime će se ostvariti povezanost na cjevovod u Vinkovcima, a time i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. Očekuje se skoro puštanje u rad preostalih 30 novih crpnih stanica na kojima su izvedeni građevinski radovi. Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 344,5 mil. kn. Izvršena je rekonstrukcija i dogradnja UPOV-a Jošine te je u tijeku probni rad nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu, a započeli su i radovi na izgradnji kišnih preljevnih spremnika Dilj i Zalužje u Vinkovcima. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 17 mil. kn. O značaju projekta govori podatak da će kroz njega biti omogućena veća priključenost stanovništva na mrežu, a za 8269 korisnika omogućena je besplatna priprema za kućne priključke. Veća priključenost stanovnika na mrežu omogućit će i puštanje u puni rad UPOV-a u Otoku, Ivankovu i Cerni.

Kada je riječ o regionalnom vodovodu, intenzivne su aktivnosti na području Cvelferije gdje je završen cjevovod Drenovci-Soljani i Soljani-Strošinci, a radi se cjevovod VS/CS Drenovci-Gunja istok-Đurići i Soljani-Vrbanja. Završetak radova, s kojim će biti osigurana zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, očekuje se krajem sljedeće godine. Također, u tijeku je natječaj za izvođača radova za vodospremu/crpnu stanicu Drenovci. Na regionalni vodovod, ističu u VVK, ove su godine spojeni i Marinci, kao posljednje naselje u općini Nuštar, a u tijeku je i izgradnja vodospreme Nuštar s predviđenim puštanjem u probni rad do kraja godine. Vodosprema će riješiti probleme s tlakom u vrijeme veće potrošnje odnosno osigurati korisnicima dovoljne količine vode u svim uvjetima.

„Uz sve ove investicije koje su u tijeku, velika sredstva ulažemo i u projektiranje i planiranje. Samo ove godine za tu namjenu izdvojeno 6,7 mil. kn sredstava Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i naše tvrtke. Planiraju se nove aglomeracije, rekonstrukcija mreže vodoopskrbe i odvodnje u nekoliko gradova i općina, vodospreme kako bi našim korisnicima omogućili sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju. Također, ono što želimo i na čemu intenzivno radimo je realizacija procesa unutar same tvrtke kako bi naš rad što više okrenuli krajnjim korisnicima i razvili naše usluge na njihovo zadovoljstvo“, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Objavljeno

-

Napisao/la

    101 pregleda
Foto: Press 032

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Toga je dana na prvoj crti obrane grada poginuo  jedan od najvećih heroja Trpinjske ceste, obrane Vukovara i Hrvatske, general bojnik Blago Zadro. Istoga dana, braneći položaje u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, život je izgubio i prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, pukovnik Alfred Hill.

Na njihovim posljednjim počivalištima vijence su položili i svijeće upalili obitelji te brojna izaslanstva, udruge, suborci i prijatelji.

U Borovu naselju, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, pokraj biste general bojnika Blage Zadre  održan je komemorativni skup u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

“Na moju žalost, toga 16. listopada 1991. godine ispratio sam oca u smrt. Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti od smrti, ali zahvaljujući njegovim prijateljima i suborcima uspjeli smo ga spasiti od zaborava. 30 godina od njegove pogibije prenosimo istinu o njegovoj hrabrosti, junaštvu, ne samo njegovom, nego i njegovih vojnika, suboraca i prijatelja od kojih su nažalost mnogi pokojni. Emocije su na vrhuncu, teški su to dani bili. U pet mjeseci izgubili smo oca i brata. Ispratio sam oca u smrt, javili su nam da je neprijatelj ušao s leđa, s boka u Vinogradsku ulicu i ja sam se taj dan zatekao kod njega u zapovjedništvu. Kad je javljeno, krenuo je s momcima koji su bili u zapovjedništvu i ja sam se spremio da idem, ali zapovijedio mi je da ostanem. Bila je to njegova zapovijed i kao oca i kao zapovjednika. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da ju ne nose njegovi vojnici i neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je danas Tomislav Zadro, sin general-bojnika Blage Zadre.

O bojniku Alfredu Hillu njegovi prijatelji i suborci kažu: “Bio je obrazovan i vrlo obazriv. S njim je nekako čak i ratovati bilo fino. Bez povišenih tonova, bez svađe ili bilo kakvih pretencioznosti svoje je ratne zadaće odrađivao besprijekorno”.

“30 godina poslije stradanja, smrti generala Blage Zadre odajemo mu počast i bojniku Alfredu Hillu, ali i svim našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj Vukovar i koji su branili Republiku Hrvatsku. Blago Zadro u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda jest i ostat će kao čovjek koji je posjedovao toliku energiju, tolike sposobnosti za, s jedne strane, prepoznavanje tog trenutka za osamostaljenje Hrvatske, koristeći svaku prigodu pozivati na razum, na zajedništvo u izgradnji samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, uslijed velikosrpske agresije morao je preuzeti i ulogu jednog od zapovjednika obrane grada Vukovara. Ostaje nam svima da i u buduće prenosimo na buduće generacije tu veličinu, tu snagu koju je posjedovao general Blago Zadro jer i danas u ovim vremenima u kojima živimo Blago Zadro i junaci Domovinskog rata su nam junaci”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 7 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 9 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 10 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 12 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 14 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 15 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 16 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije