U Lovretićevoj ulici u Vinkovcima, nedaleko od mosta u središtu grada, danas je svečano otkriven spomenik hrvatskim braniteljima. 30 godina od početka Domovinskog rata branitelji su konačno dobili spomenik u Vinkovcima kao zahvalu za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.

Okružen novim pješačkim stazama i zelenilom malog parka na obali Bosuta, spomenik simbolizira “vrata Hrvatske” – epitet koji su Vinkovci nosili u Domovinskom ratu. Glavnu idejnu ulogu preuzeo je akademski kipar Dejan Duraković koji je pojasnio kako je osnova spomenika simbolički prikaz ranjene Hrvatske koja se očituje prikazom državnog grba, rupama od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomenom na poginule branitelje.

“Htio sam napraviti spomenik koji će likovno biti jasan i laicima i svima koji preferiraju figurativni realizam. Nadam se da će spomenik biti prihvaćen i da će biti simbol ne samo braniteljima, nego i svim ljudima koji su sudjelovali u ratu ili na bilo koji način doprinijeli stvaranju neovisne Republike Hrvatske”, rekao nam je Duraković. Dodaje kako je spomenik visine 230 cm i širine 120cm te debljine 30 cm na postamentu visine 90 cm što ukupno čini visinu od 320 cm.

Za današnju svečanost otkrivanja spomenika priređen je bogat prigodni program u kojemu je nastupila sopranistica Marija Jurić, a upotpunile su ga i počasna garda Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci, članovi Vinkovačkih šokačkih rodova te predstavnici braniteljskih udruga. Oni su spomenik otkrili uz pomoć gradonačelnika Ivana Bosančića koji nije krio svoje emocije što je nakon 30 godina njegov grad dobio ovako jedno važno spomen obilježje.

“Vinkovci su u Domovinskom ratu bili vrata Hrvatske, tu se stvarala povijest, tu se stvarala naša država. Ta vrata su bila zatvorena za one koji nisu bili dobrodošli u Hrvatsku, ali su bila otvorena za sve one široka srca i one koji htjeli stvarati našu domovinu. Spomenik je posvećen svima onima koji su sudjelovali u ratu i dali ono najvrjednije, a to je njihov život. Današnji dan je vrlo emotivan, ali mi je i iznimno drago da sam ja kao gradonačelnik imao priliku raditi na ovom spomeniku zajedno s našim braniteljima u gradskim tvrtkama i učiniti ovako jedno lijepo djelo za sve naše sugrađane”, istaknuo je Bosančić.Gradonačelnik je mišljenja da su Vinkovčani i Vinkovčanke ponosni na naše branitelje, na ovaj spomenik, kazao je kako ih puno već bilo na ovome mjestu i da se nada se da će se od sada ovdje obilježavati sve one važne obljetnice vezane uz Domovinski rat.

Ukupna vrijednost spomenika iznosi oko 390 tisuća kuna. Postavljanje spomenika inicijativa je Grada Vinkovaca zajedno s udrugama branitelja s područja grada. Grad Vinkovci kao nositelj projekta proračunskim sredstvima financirao je izradu spomenika te lijevanje u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. u Zagrebu, a inicijativi su se pridružili i lokalni poduzetnici, uspješne vinkovačke tvrtke koje su pomogle u građevinskim radovima. Također, novi izgled dobio je i sam okolni park koji je ovom prilikom obnovljen nakon dužeg niza godina, a za uređenje staza i okoliša, novu opremu i rasvjetu iz gradskog proračuna je izdvojeno oko 150 tisuća kuna.

Na otkrivanju spomenika bio je i Dragan Čengić, bojnik Hrvatske vojske i bivši zapovjednik. “Ideja o spomeniku za nas je bila fantastična”, kaže Čengić. Napominje kako je bio ugodno iznenađen energijom koja se ulagala u ovaj projekt i kako je ovo nešto na što svi skupa jednostavno moramo biti ponosni jer je ovo prvi put u 30 godina da je netko nešto pokrenuo.

“Na početku su na rubnim dijelovima grada bili dragovoljci. Njima se nije trebalo naređivati, s njima se dogovaralo i nikada nije bilo nikakvih problema. Kasnije je dolazila vojska i popunjavala te redove. Nikada nismo ni pedlja odstupili, sačuvali samo Vinkovce, vrata Hrvatske”, rekao je.