Otvoren natječaj za više od 700 graničnih policajaca

0
1069

Do 16. prosinca otvoren je natječaj Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex) za primitak više od 700 graničnih policajaca. Traže se osobe koje imaju iskustva u provedbi zakona, a dolaze iz redova policije, carine, obalne straže, hitne službe, civilne zaštite i vojske, a kandidati mogu biti aktivni ili umirovljeni pripadnici navedenih službi.

U MUP-u ističu da će novi granični korpus, sastavljen od službenika Frontexa i službenika država članica EU-a, biti u svako doba spreman dati potporu državama članicama koje se svakodnevno suočavaju s izazovima na svojim vanjskim granicama.

Pripadnike Frontexove granične i obalne straže obučit će najbolji stručnjaci i biti će opremljeni najnovijom tehničkom opremom i spremni za sve izazove u očuvanju sigurnosti na granicama. U prvoj kampanji za novačenje, Frontex će primiti više od 700 pripadnika granične policije, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi usvojili vještine potrebne za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonima i etičkim standardima Europske unije.

Stalne snage pomagat će državama članicama EU i državama pridruženim Schengenu u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija. Pripadnici stalnih snaga bit će raspoređeni na vanjskim granicama EU, a mogu biti raspoređeni i u trećim zemljama koje s Unijom imaju potpisan Sporazum o statusu. Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminaliteta te vraćanje ljudi koji se nezakonito nalaze u Europskoj uniji.

Kandidatima koji prođu selekcijski postupak bit će ponuđen petogodišnji ugovor s probnim rokom od devet mjeseci.

U MUP-u navode da hrvatska Policijska akademija sudjeluje u izradi programa obuke te će biti važan partner Frontexu i u obuci novih stalnih snaga.