U Klubu Mladih Crvenog križa Vinkovci održan je pregled i analiza aktivnosti koje su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci proveli tijekom školske godine 2018./2019. Tako je, na temelju broja volonterskih sati i kontinuiranog sudjelovanja u raznovrsnim zdravstvenim i socijalnim aktivnostima Crvenog križa Vinkovci za volontera godine proglašen Antonio Vukovac iz Privlake.

Ima tek 18 godina, a humanitarnim radom Antonio se bavi već dugo. Trenutno je aktivan u Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci već više od 6 godina, otkako je kao član Podmlatka Crvenog križa OŠ Stjepana Antolovića Privlaka, a potom kao član Mladih Crvenog križa Gimnazije M.A.Reljkovića Vinkovci sudjelovao u sabirnim humanitarnim akcijama i na gradskim i općinskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima Mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Kako kaže, s pravim volontiranjem u GDCK Vinkovci krenuo je poslije natjecanja mladih u 2. razredu srednje. Uključivanjem u Klub mladih, dobio je priliku volontirati na raznim događajima, što je, naravno, redovito i iskorištavao.

“U Crvenom križu Vinkovci sam iskusio mnoge događaje iz perspektive volontera. Od natjecanja svih razina, preko vježbi civilne zaštite, zaštite spašavanja života u vodi, pa sve do akcija dobrovoljnog darivanja krvi i predstava za vrtićku djecu te mnoštva drugih poput edukacija o prvoj pomoći i slično. Mogu reći da sam bio na gotovo svim aktivnostima koje provodi Crveni križ Vinkovci“, rekao je Vukovac i time opravdao svoju titulu volontera godine. Dodaje i kako je volontirao čak na Svjetskom kupu u gimnastici u Osijeku, jedno vrijeme bio je volonter novinarske sekcije udruge srednjoškolaca Hrvatske, a dio je i Sokolske garde u Vinkovcima.

To je jedno predivno iskustvo koje se ne može doživjeti svakodnevno sjedeći negdje, napominje Antonio. Svojim hvalevrijednim potezima stekao je jako širok spektar znanja, vještina i prijatelja, a ono što je najvažnije – naučio je spasiti život pravilnim postupcima prve pomoći u svim situacijama, što uistinu nema cijenu. Osim raznih akcija i edukacija, prošao je i kroz puno natjecanja na kojima se počeo natjecati još u osnovnoj školi kada je kao dio podmlatka nastupao na gradskoj i međužupanijskoj razini.

“Tradiciju sam nastavio u srednjoj školi, a prošle godine, kada sam navršio 18 godina, odmah sam htio proći još jednu vrstu natjecanja, a to je nacionalno natjecanje prve pomoći gdje sam, uz ostatak ekipe, osvojio odlično 3. mjesto“, dodao je.

Volonterske sate ne broji jer za njega su to brojke kojima se ne zamara. Jednostavno uživa u onome što radi, gušta i sve to radi iz zadovoljstva. Neprocjenjivo je, nastavlja, pomoći nekome i za to dobiti onaj iskreni osmijeh koji se danas rijetko viđa. Za ovog mladog momka koji svojim nesebičnim radom oduševljava i mlade i stare, svaka humanitarna akcija ima posebnu čar, no ono što izdvaja su božićne predstave koje izvode za djecu.

“Nagrada za volontera godine za mene znači nagrada za sav moj dosadašnji trud u sekundarnom pogledu. U primarnom gledištu, ona za mene predstavlja poticaj da dalje idem što jači, ali i potvrdu da ovo što radim, dobro radim“, pojasnio je Antonio te pozvao sve koji žele da se priključe u rad Crvenog križa.