Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je jučer da je počelo pripreme za parlamentarne izbore. “Povjerenstvo se za parlamentarne izbore počelo pripremati čim je završilo poslove oko predsjedničkih izbora. “Naše pripreme, kao što je uobičajeno u izbornim godinama, obuhvaćaju izrade nacrta obvezatnih uputa i obrazaca, rad na aplikacijama koje će se koristiti u provedbi izbora i slično”, istaknuo je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, prenosi Hina.

Datum parlamentarnih izbora još nije određen, no nagađa se da će to biti 5. ili 12. srpnja, piše Glas Slavonije.

Tako nešto da naslutiti i izjava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji je potvrdio da je imenovan koordinatorom izrade izbornog programa HDZ-a, a glavni tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković koordinatorom HDZ-ove izborne kampanje. “Procedure i postupanja u izbornom procesu, kako u Hrvatskoj tako i na biračkim mjestima u inozemstvu, DIP će odrediti kada izbori budu raspisani u suradnji s nadležnim epidemiološkim službama”, najavio je Hojski. Jer, iako Hrvatska glede epidemije koronavirusa ima dobru epidemiološku sliku i mali broj dnevno oboljelih, pitanje je kako će ta slika izgledati u srpnju, koje će se mjere zaštite morati provoditi i kako će izgledati sami izbori.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, upitan za epidemiološku situaciju u kojoj bi bilo moguće održavanje parlamentarnih izbora, rekao je kako se o tome još nije razgovaralo.

“Mnogo je pitanja koja treba definirati, od predizbornih skupova do čina glasanja. U ovom trenutku ne znam precizan odgovor, ali, u svakom slučaju, epidemiološka situacija trebala bi biti povoljna, kao u ovom trenutku. Nismo riješili još mnoge koji su kontakti i u samoizolaciji, vidjet ćemo kako će to ići”, rekao je Capak.