Pekmez iz školskog voćnjaka: Poljoprivredna škola spaja tradiciju i znanje

|

U Regionalnom centru kompetentnosti ovih dana miriše na domaći pekmez od šljiva. Iako školska godina još nije započela, nastavnici su odlučili iskoristiti vrijeme i pripremiti prve tegle slatkog specijaliteta. Šljive su tijekom ljetne prakse brali učenici i nastavnici, a sada su, dok učenika još nema, nastavnice zasukale rukave i pripremile pekmez na tradicionalan način te ga punile u tegle. „Ovo je pravi timski rad, svi pomažemo koliko možemo, kolegijalno i organizirano“, kazale su nastavnice.

Priprema pekmeza u Poljoprivrednoj školi nije samo kulinarska aktivnost, već i praktična nastava koja učenike uči strpljenju i disciplini, kao i osnovama prerade voća. „Koristimo strojeve kada je potrebno, ali volimo zadržati tradicionalnu metodu, jer učenici kroz to uče više o svakom koraku procesa. Sve što napravimo, prodajemo – i male i veće količine odlaze brzo jer ljudi prepoznaju kvalitetu i trud koji ulažemo“, dodaju nastavnice.

Poljoprivredna škola ima poseban značaj jer nosi status Regionalnog centra kompetentnosti od 2018. godine. Ravnateljica škole Irena Teklić objasnila je da se škola fokusira na razvoj praktičnih vještina učenika kroz brojne laboratorije, praktikume i pogone za preradu voća i povrća gdje nastaju sokovi, pekmezi i drugi prerađeni proizvodi. „Naša djeca uče od sjemena do gotovog proizvoda. Kada završe školu spremni su za tržište rada i razumiju koliko je važna proizvodnja hrane. To je važna lekcija koju danas nemaju priliku naučiti svi“, rekla je ravnateljica.

Osim voćarstva i prerade, u školi se obrazuju i agrotehničari, šumarski tehničari, fitomedicinski tehničari, poljoprivredni gospodarstvenici, mehaničari poljoprivredne mehanizacije, cvjećari, pekari, mesari, pomoćnici u peradarstvu i hortikulturi te agromelioratori. Škola raspolaže i modernom opremom za navodnjavanje, agrovalioratorom te linijskim sustavom za laboratorijske i praktične vježbe. Sve te aktivnosti povezuju se s nastavom i praktičnim radom učenika, a proizvodi iz laboratorija i voćnjaka idu u prodaju.

Ove godine u školu su upisano 83 učenika u sedam smjerova, dok ukupno školu pohađa 316 učenika. Nastava se odvija u novom modularnom sustavu, što znači više praktične nastave i vježbi, a manje klasičnog učenja iz udžbenika. „Modularna nastava omogućava učenicima da odmah primjenjuju ono što nauče. Ne radi se samo o teoriji – oni rade, socijaliziraju se i vide rezultate svog rada. Kada završe školu, nisu samo obrazovani, nego i osposobljeni za stvarni rad u poljoprivredi i prehrambenoj industriji“, naglasila je ravnateljica.

Nastavnici ističu da je cijeli proces od branja šljiva do prerade prilika da učenici i učenici s teškoćama u razvoju kroz praktičnu nastavu nauče sve korake proizvodnje, uključujući inkubaciju, uzgoj pilića, hranjenje, održavanje higijene i pravilnu preradu proizvoda. „Sve što radimo, djeca vide i doživljavaju kao svoje – od malih biljaka do gotovih proizvoda. Osjećaju se važni i odgovorni, a to je iskustvo koje im nitko ne može oduzeti“, kaže ravnateljica.

Ovaj projekt i praksa pokazuju koliko je Poljoprivredna škola važna i koliko uspješno povezuje tradiciju i moderne metode obrazovanja. Dok se školska godina polako približava, miris domaćeg pekmeza iz školskog pogona podsjeća da ovdje znanje i trud uvijek imaju opipljive rezultate – u teglama, školi i na poljima.

- Advertisement -

Zadnje objave

Plinara istočne Slavonije d.o.o.

Radno vrijeme blagajne Vinkovci-Županja

PON – PET od 7:30 do 14:00h
Besplatni broj za hitne intervencije
od 0 do 24h
0800 304 336

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.