21 C
Vinkovci
Utorak, 30. svibnja 2023.

Pet vukovarsko-srijemskih škola u programu “Škola za život”

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak početkom tjedna predstavila je rezultate Javnog poziva za podnošenje zahtjeva osnovnih i srednjih škola za izvođenje eksperimentalnoga programa „Škola za život“. Objavljeno je kako su se prijavile 143 matične osnovne škole i 231 područna te 72 srednje škole, što je, istaknuto je, znatno više od planiranoga broja škola u kojima će se od iduće školske godine provoditi taj program, te je najavljeno kako će škole koje će sudjelovati u programu biti odabrane do kraja tjedna.

Popis odabranih škola je i objavljen i to 46 osnovnih i 26 srednjih škola. Ukupno to je oko 8500 učenika i 1500 učitelja i profesora.

Među odabranim školama je i pet škola iz Vukovarsko-srijemske županije. To su četiri osnovne škole: Antuna Bauera iz Vukovara, “Ivan Meštrović” iz Drenovaca, Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika i “Vladimir Nazor” iz Komletinaca, te jedna srednja škola: Gimnazija Županja.

Eksperimentalni program “Škola za život”, koji je posljednje je poglavlje kurikularne reforme, provodit će se u 1. i 5. razredu osnovne škole u svim nastavnim predmetima, a u 7. razredu bit će uključeni programi biologije, kemije i fizike. U srednjim školama eksperimentalni program provodit će se u 1. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima te u 1. razredu strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima. Cilj je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava, a školama je na raspolaganju 200 milijuna kuna osiguranih iz tri izvora: državnog proračuna, sredstava europskih socijalnih fondova i izravne pomoći Europske komisije.

Kako sredstva nisu dovoljna za sve škole koje su se prijavile, sve uvjete imat će 72 odabrane škole: nove kurikulume, digitalne udžbenike, tablete, opremljene kabinete i besplatan Internet koji su omogućila tri operatera, kao i sve pripreme za nastavnike. Za ostale škole Ministarstvo može osigurati sve kurikulume, digitalne udžbenike i pripreme, ako će osnivači osigurati opremu za učionice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno