Kao što svi već znamo, Pinokio je slavna priča o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog rezbara drveta. Poput svakog djeteta, Pinokio je znatiželjan o svijetu koji ga okružuje te ga upoznaje sistemom pokušaja i pogreške. Naoružan nezasitnom dječjom hrabrošću, on postaje upravo onakav kakvim je i zamišljen. Autor Carlo Collodi napisao je knjigu “Pinokijeve pustolovine” još krajem 19-og stoljeća, ali njegov lik je danas važniji nego ikada prije – premda se čini da se svijet kreće u suprotnom smjeru. Redatelj Matteo Garrone svijetu Pinokija daruje vizionarsku dimenziju koja, baš poput knjiga, ima široki zamah, a glavnu ulogu je ostvario omiljeni talijanski glumac, redatelj i dvostruki oskarovac Roberto Benigni. Film možete pogledati na programu kina Urania od četvrtka 24. rujna.
U novom filmskom tjednu uz Rendez-vous au cinema projekcije i Pinokija premijerno možete pogledati SF akciju koja nas uvodi u novi svijet X-mena Novi mutanti – priču o pet mladih ljudi s opasnim sposobnostima koji se drže pod zaštitom na tajnoj lokaciji protiv njihove volje.
Gdje god da dotaknete hrvatsku povijest u posljednjih osamdesetak godina, u njoj ćete negdje, na neki način, naići na – Alojzija Stepinca, čiji biografski dokumentarni film priča o životu o univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu.
Ne propustite pogledati i prvu animiranu cjelovečernju avanturu o najpoznatijem psu na svijetu – Scooby Doo!, gdje ćemo saznati mnoge tajne i činjenice o omiljenoj ekipi koja već desetljećima rješava najsloženije misterije i zadatke te akcijsku komediju Guns Akimbo s poznatim Danielom Radcliffom u ulozi Milesa koji se neočekivano nađe u smrtonosnom natjecanju te je prisiljen boriti se kako bi preživio i spasio one koje voli.
I ovaj tjedan kino Urania nastavlja s projekcijama u sklopu programa Rendez-vous au cinéma koji donosi čak 11 frankofonih filmova različitih žanrova i rodova (drama, komedija, dokumentarni film, animirani film) iz Francuske, Belgije, Kanade, Maroka i Švicarske. Ne propustite pogledati triler Prorok, obiteljsku dramu s Juliette Binoche u glavnoj ulozi Ljetni sati, romantičnu komediju Louisa Mallea Milou u svibnju, suvremeni dokumentarac Swagger, dirljiv animirani film Kaboulske lastavice, nagrađivane marokanske dramske komedije Aida i Grube ruke, znanstveno-fantastični film Hochelaga, zemlja duša, zapanjujući dokumentarac o svakodnevnom životu briselske istražne sutkinje Tako mi Bog pomogao, komediju Sve što mi je ostalo od revolucije te Bécassine, obiteljsku komediju nadahnutu pionirskim likom francuskog stripa s početka 20. stoljeća. Sve projekcije će se održavati u Kino klubu uz snižene cijene ulaznica: 25 kn redovna i 16 kn s popustom za studente, umirovljenike i članove Francuske Alijanse Osijek.
U petak 25. rujna započinje ovogodišnje, drugo po redu izdanje SEDECO festivala – festivala koji prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka i to kroz kulturne stilove u svim njihovim oblicima: arhitekturi, glazbi, filmu, dizajnu, modi, plesu, hrani i piću, u organizaciji udruge “Svjetlost Fenjera”. Kroz razne događaje prezentirat će se svjetiljke koje su korištene u Osijeku od 1850.-1950. g., a pod kojima se odvijao vrlo važan društveni, kulturni i gospodarski život. Mjesta na kojima se odvijaju navedene manifestacije simbolično povezuju poznata arhitektonska zdanja secesije: prva osječka javna bolnica, prvi kinematograf Urania, zdenac Pejačević i prva secesijska kuća. Kao dio projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds. dana 2. listopada u kinu Urania će se održati glazbeno-filmska manifestacija vezana za art deco i pop kulturu pedesetih godina uz prigodnu izložbu fenjera i petrolejskih lampi iz vremena art decoa. Filmski dio činit će projekcije filmova Do posljednjeg daha (Jean-Luc Godard, 1960.), Praznik u Rimu (William Wyler, 1953.) te klasici Alfreda Hitchcocka Vrtoglavica (1958.) i Sjever-sjeverozapad (1959.), koji će se prikazivati kroz 4 dana, uz sniženu cijenu ulaznica od 20 kn za sve gledatelje.