18 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Pojačan policijski nadzor prometa tijekom vikenda

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Policija poziva vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti te najavljuje da će policija i ovog vikenda nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu.

U proteklih tjedan dana dogodile su se četiri prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima su poginula dva vozača motocikla, jedan vozač osobnog automobila te jedan biciklist, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.

U prva četiri mjeseca 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 68 osoba, što je 1 osoba ili 1,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine  (69 poginulih osoba).

Prevladavajući razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama je upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Za istaknuti je i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U prva četiri mjeseca 2021. godine, od 31 osobe koje su poginule u osobnim automobilima, njih 19 ili 61,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućuju i roditeljima, odnosno da im se ne omogućava dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Policija će stoga i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno