9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

Požar na obiteljskoj kući u Nuštru zbog udara groma

Više od autora

- vl promo-


Marija Gerovac
Marija Gerovachttp://novosti.hr
marija.gerovac@novosti.hr

Sinoć u 23:05 sati u Poljskoj ulici u Nuštru, došlo je do požara na obiteljskoj kući uslijed udara groma. Požar su ugasili vatrogasci DVD Nuštar, a na sreću ozlijeđenih osoba nije bila a nastala je veća materijalna šteta.

Kako bi se zaštitili od ovakvih nezgoda postoje i neki savjeti koje je dobro s vremena na vrijeme ponoviti.

Ukoliko je građevina opremljena gromobranom, koji je izrađen u skladu s važećim propisima, ne postoji opasnost za ljude i opremu koja se nalazi u građevini za vrijeme nevremena.

Ipak, izbjegavajte zadržavanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači, ne koristite telefon i mobitel tijekom oluje.

Kod većine starijih građevina ili u građevinama gdje ne postoji gromobranska instalacija ili je potrebna sanacija, tu vrijede ipak druga pravila:

– Izbjegavati dodir sa svim metalnim dijelovima koji su povezani s vanjskim dijelom zgrade: električna, plinska, telefonska, vodovodna, antenska instalacija, instalacija centralnog grijanja.

– Ne koristiti fiksni telefon i mobitel.

– Izvući električne i antenske odnosno modemske utičnice iz skupljih električnih aparata kao što su: televizor, radio, računalo, printer, fax.

– Ne tuširati se, odnosno ne kupati se u kadi, ne prati rublje ili posuđe.

– U kamenim i drvenim kućama, koje nemaju gromobransku zaštitu, najsigurnije mjesto je sredina kuće i to u čučećem položaju.

– Odmaknuti se od metalnih dijelova ograde.

S dolaskom modernih tehnologija često zanemarujemo snagu prirode, a vrlo često smo upravo sami krivi za posljedice. Budite na oprezu jer do listopada u našim krajevima moguće su oluje kao što je bila ona sinoć uz grmljavinu i gromove koji mogu načiniti oromnu štetu, pa čak i smrt ukoliko se ne pridržavamo pravila.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno