6 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Predstavljen roman Županjca Ive Rešića o nogometu i o ljubavi “Engleska igra šokačke lady”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U programu 29. Dana Josipa i Ivana Kozarca (14. – 16. studenog 2023.), sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci predstavljena knjiga Ive Rešića “Engleska igra šokačke lady – Dokumentarni roman o nogometu i o ljubavi” (2023.), kojoj je na ovogodišnjim Danima pripala godišna nagrada za književnost.

Roman je objavljen u izdanju Nakladničke kuće “Privlačica”, utemeljitelja i organizatora Dana Josipa i Ivana Kozarca, i Gradske knjižnice i čitaonice Županja, a donosi dio povijesti Županje i srijemsko-posavskog kraja od 1875. do 1954. godine.

Kako sam dugo vremena bio angažiran kao nogometaš i sportski djelatnik prvotna ideja bila je knjiga o nogometu. Međutim, kako sam istraživao dolazio sam do brojnih činjenica iz povijesti Županje, a u sve se to umiješala i jedna vrlo zanimljiva ljubavna priča između domaće djevojke, Šokice iz Županje i bogatoga engleskog industrijalca. Tako sam se, prikupivši obiman materijal, na čemu sam radio četrnaest godina, ipak odlučio za jednu sveobuhvatniju priču koja pokriva razdoblje od nekih 80-ak godina. Riječ je o romanu gotovo potpuno utemeljenom na činjenicama i stvarnim osobama. Proveo sam zaista puno vremena istražujući razne arhive kako u Hrvatskoj tako u Engleskoj, Austriji i Mađarskoj, pregledao sve dostupne novinske članke i građu iz toga vremena koju sam mogao pronaći, i sve sam to skupio u jednu cjelinu kojoj sam nastojao dati jedan duh, jednu životnost“, istaknuo je Ivo Rešić.

Tako je nastao roman koji nastoji sačuvati što je moguće više pojedinosti, imena, lokaliteta, artefakata, nadnevaka.., te time pripada u skupinu dokumentarne proze, koja zadržava jasnu vezu s faktografskom građom, a istovremeno donosi i ljubavnu priču koja neodoljivo privlači čitatelja, istaknula je urednica knjige prof. dr. sc. Ružica Pšihistal.

A riječ je o priči u kojoj su glavni likovi povijesna lica William Ferdinand Hepburn, engleski poduzetnik i vlasnik županjske Tvornice tanina i njegova žena, Katarina Hepburn rođena Horvatović, u predaji poznata kao “šokačka lady”, koji su u život Županje uveli brojne sportove, ponajprije nogomet pa se ovaj grad naziva kolijevkom hrvatskoga nogometa.

Roman je vrlo ambiciozan jer prati i životne priče glavnih junaka i daje jednu panoramu zbivanja i svjetske i lokalne povijesti. Posebnost je, naravno, i u tome što je ovdje posrijedi i prva nogometna lopta pa je tako u povijest rane industrijalizacije, urbanizacije Županje upisana i povijest rađanja građanskog života i prvih sportova: nogometa, tenisa, jahanja, pola… Autor je jako brinuo o dokumentarnosti, zato i odrednica dokumentarni roman, a vrlo je zahtijevan posao bio sve te događaje i likove ulančati u jednu koherentnu pripovjednu nit, ali autor je u tome uspio. Knjiga će sigurno biti zanimljiva onima koji poznaju lokalnu povijest Županje jer će prepoznati te likove i situacije, ali i onima koji manje znaju, među kojima sam bila i ja, jer će naučiti mnogo toga“, istaknula je prof. Pšihistal.


U sinoćnjem predstavljanju koje je moderirala Biljana Pavlović, sudjelovao je i skladatelj i tekstopisac Mario Vestić, koji je kao autorov prijatelj pratio nastanak knjige, a u glazbenom dijelu programa nastupio je samičar Alen Mišić.

U programu 29. Dana Josipa i Ivana Kozarca jučer su upriličena još dva događanja. U Šumarskom domu u Vinkovcima predavanje na temu “Kuća Matije Antuna Relkovića u hodološkom prostoru i kulturnoj memoriji Vinkovaca” održala je dr. sc. Anica Bilić, a u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Vinkovci predstavljena je knjiga Momira Uzelca “Kad je dida dijete bio”.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno