16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Predstavljena knjiga Andrije Matića “Ulište – Antin i Tordinci”

Više od autora

- vl promo-

Svoju prvu samostalno priređenu knjigu danas je u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Tordincima predstavio Andrija Matić.

Knjigu pod nazivom “Ulište – Antin i Tordinci” utemeljenu na zapisima iz kanonskih vizitacija i drugim crkvenim i arhivskim dokumentima u razdoblju od 1733. do 1837. godine, izdala je Općina Tordinci, a suizdavač je udruga Duhovno hrašće Drenovci.

U predstavljanju sudjelovali su načelnik općine Tordinci Davor Adžić, domaći župnik vlč. Josip Erjavac, autor i predsjednik udruge Duhovno hrašće Drenovci Andrija Matić i recenzent mons. mr.sc. Luka Marjanović.

Zanimljiv naziv “Ulište”, za koji su mnogi danas zapitali što znači, pojasnio je autor kazavši kako je ulište košnica ili prostor gdje obitavaju pčele.

Pčelinja košnica simbolizira složnu i pobožnu kršćansku zajednicu, a kršćani trebaju biti slični pčelama: marljivi i vjerni svome domu i svome Bogu. Raj nam se prispodobljuje kao mjesto gdje “teče med i mlijeko”, a izvrsni Bogom nadareni govornici nazvani su medorječni, zlatousti. Vjerujući da su matice – župnici, i pčele – Antinčani i Tordinčani, i poneki trut – ono malo spomenutih grješnika, sa svojim selima bili upravo ulište, odlučih se baš za ovaj naziv“, istaknuo je Matić.

Cilj je bio, kazao je, osvijetliti kako tordinačko-antinački kraj, tako i ljude, običaje i nevolje, njihov život u prvih 100 godina u crkvenim zapisima i drugim pisanim izvorima, zabilježenima od 1733. do 1837. godine, i potvrditi da su župnici tada doista bili junaci svoga doba.

I sam sam se čudio kako naoko obični zapisi vizitatora i rijetkih pismenih ljudi onoga doba mogu biti tako sadržajni i snažno pobuditi interes čitatelja. Tih pedesetak stranica izvor je spoznaja o našem preživljavanju usprkos siromaštvu, bolestima i ratovima, izvor o našem još uvijek i kršćanskom i poganskom životu i običajima“, istaknuo je  autor.


“Ulište – Antin i Tordinci”, kazao je, knjiga je o tri isprepletene cjeline.

O katolicima i vjerskoj praksi Antina i Tordinaca u razmatrano vrijeme, o puku, običajima, jeziku starih nam Šokaca Antina i Tordinaca, te o pokazateljima rada, uroda, mjera i cijena obrađenih agroekonomski“, istaknuo je, između ostaloga, Andrija Matić.

Općina Tordinci, kazao je ovom prilikom načelnik Davor Adžić, s velikim je zadovoljstvom prihvatila biti izdavačem ove knjige.

Ovo je vrijedno djelo koje govori o našoj povijesti i čuva ju za budućnost. Hvala autoru i svima koji su dali svoj doprinos u nastanku ove za nas tako važne knjige, kako za župu Presvetoga Trojstva, tako i za općinu Tordinci“, istaknuo je Adžić.

Nakon predstavljanja knjige sudionici i gosti u procesiji su se uputili do skretanja iz Tordinaca prema Korođu, gdje je postavljen križ krajputaš.

Ono što je u našem životu bitno je i onaj znak raspoznavanja nas kršćana, a to je križ. U znaku križa se rađamo, u tome znaku živimo i u tome znaku umiremo. Blagoslovit ćemo danas križ krajputaš pred kojim ćemo se pomoliti, ali isto tako koji će nas uvijek podsjećati tko smo, što smo, čiji smo i kome živimo. A naš smisao je Isus Krist i kad – tad, dolazimo pred njega, a on nas čeka raširenih ruku“, istaknuo je vlč. Josip Erjavac.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno