29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. srpnja 2024.

Pri kraju restauracija glavnog oltara u Velikoj crkvi

Više od autora

- vl promo-

Župa Svetih Euzebija i Poliona mučenika Vinkovci, Velika crkva, kako ju najčešće nazivaju Vinkovčani, od izrazito je velikog značenja za lokalno stanovništvo te se sustavno obnavlja nakon teških ratnih oštećenja 1991. godine.

Kako nam je rekao župnik velečasni Florijan Kvetek, restauracija glavnog oltara je pri samome kraju. Navodi i kako predstoji još obnova menze, ploče na gornjem dijelu oltara, koja se također sad izvršava. Izvođač završnih radova jest tvrtka Neir iz Splita, koji iznose 136 tisuća eura, sufinanciranih od Grada Vinkovaca s 81% i Ministarstva kulture i medija s 19%.

„Kad dobijete oltar koji je star 250 godina, u njegovom izvornom stanju, to je na neki način vraćanje u samo vrijeme nastanka gradnje crkve i postavljanja oltara, što je neopisivo”, kazao je velečasni.

„Godinama smo gledali oltar presvučen SNB lakirnom bojom, a mnogi Vinkovčani uopće ne znaju kako je on izvorno izgledao. Naime, u tom vremenu kad je taj oltar zaštićen od daljnjeg propadanja, crkva nije imala financijskih sredstava, a oltar se na neki način morao zaštititi za neka buduća vremena. Hvala Bogu, sad su ta buduća vremena došla i zahvaljujući Ministarstvu kulture, Gradu Vinkovcima i našim župljanima mi smo uspjeli privesti kraju obnovu glavnoga oltara”, pojasnio je.

Reakcije župljana su, ističe, isključivo pozitivne, jer kako drukčije reagirati na ovako nešto lijepo. „Fantastično, fascinantno i predivno”, najčešće su riječi kojima opisuju ovu obnovu i zapanjujući oltar. Jednostavno su oduševljeni, jer, kaže, prostora za negativne komentare nema. Dodaje i kako se oni stariji Vinkovčani sjećaju nekadašnjeg izgleda glavnog oltara te su upravo njihove reakcije najpozitivnije jer dobro pamte kako je sve izgledalo u vrijeme njihove mladosti, kad su ispred toga oltara primili svete sakramente.

Podsjetimo i kako je Vinkovačka Velika crkva, barokna crkva građena od 1772. do 1777. godine i registrirana je kao spomenik kulture, a ratna šteta bila je procijenjena na na četiri i pol milijuna tadašnjih njemačkih maraka, dok je obnova trajala gotovo tri desetljeća.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno