- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Mališani dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci danas su ugostili svoje prijatelje iz Osnovne škole Ivana Mažuranića. Djeca su zajedno izrađivala božićne ukrase i ukrašavala božićno drvce, a potom su i pogledali zanimljivu božićno-edukativnu predstavu.

Naime, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i u suradnji s “MAK teatrom” iz Zagreba, a uz potporu Ravnateljstva policije i Grada Vinkovaca, u Dječjem domu Sv. Ana održana je edukativna aktivnost u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pod nazivom “Prometna blagdanska pozivnica”, usmjerena na prevenciju stradavanja jedne od najranjivijih skupina sudionika u prometu, odnosno djece.

“U ovo predblagdansko vrijeme prilagodili smo i adaptirali, na zanimljiv način, ovu dječju predstavu koja će djeci poslužiti kao zabava, ali i prilika da nešto više nauče o osnovnim pravilima ponašanja u prometu, a na taj način im pružamo određenu sigurnost. Ako govorimo o nekakvim statističkim pokazateljima onda mogu reći da, kada je riječ o ukupnom broju prometnih nesreća, bilježim pad za otprilike 6 posto, bilo da je riječ o prometnim nesrećama sa smrtno stradalim ili o onim nesrećama s lakše ili teže ozlijeđenim osobama. Što je najvažnije, pad bilježimo i kada govorimo o smrtnom stradavanju djece, pa je tako u ovoj godini na hrvatskim cestama smrtno stradalo troje djece, a u prošloj godini čak osmero”, objašnjava voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Weber.

Napominje da je zadaća policije senzibilizirati djecu o opasnostima u prometu, a to najlakše postižu upravo ovakvim edukativnim predstavama koje su rađene na djeci zanimljiv način.

Uoči predstave mališane su prigodnim božićnim poklonima razveselili predstavnici policije i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. “Bilo je potrebno s policijskom upravom napraviti jednu ovakvu akciju, jer mi smo ti koji smo uz njih najodgovorniji za sigurnost u našem gradu. Važno je pokazati djeci da trebaju brinuti o svojoj sigurnosti, o sigurnosti svojih bližnjih, a ovo je idealna prilika da nauče kako se ponašati u prometu, a kako bi zaštitili sebe i druge”, poručio je gradonačelnik.