U sklopu Dana europske baštine, tijekom rujna i listopada u 43 hrvatska grada i općine održava se više od 90 događanja pod motom “Umjetnost i zabava”: baština u središtu pozornosti!”. Tim povodom Hrvatski željeznički muzej, koji djeluje u sklopu HŽ Infrastrukture, a u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci organizirao je promociju kataloga Vinkovačke željezničke zbirke. Tim dogadanjem obilježava se i 5. listopada, Dan HŽ-a.

Vinkovačko željezničko čvorište jedinstveno je po tome što kroz njega prolazi čak šest željezničkih pruga iz različitih smjerova.

Otkako je 16. rujna 2011. u bivšoj čekaonici vinkovačkoga kolodvora otvorena zbirka “Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta”, postala je baštinom u središtu
pozonosti”, jer je jedinstvena muzejska zbirka izložena na najprometnijemu mjestu u gradu. To je specitična zbirka u fundusu Hrvatskog željezničkog muzeja jer predstavlja lokalnu željezničku zbirku, za razliku od drugih zbirki koje sakupljaju tipsku građu željezničke provenijencije. Zbirka je često i predmet umjetnosti i zabave jer ju obilaze dieca vrtićke dobi, osnovnoškolci i studenti u pratnji Pave Božičevića, jednog od glavnih osnivača zbirke, koji im na zabavan način govori o povijesti vinkovačkoga željezničkog čvorišta”, istaknula je v.d. ravnateljica HŽM-a mr.sc. Renata Veličan.
Prošle godine, u povodu 140. obljetnice pruga Dalj-Borovo i Borovo-Vinkovci-Slavonski Brod njezinoj jedinstvenosti dodana je još jedna: Vinkovačka željeznička zbirka digitalizirana je i kao prva u nizu HŽM-ovih zbirki postavljena na platformu Topoteka (može se pogledati na ovoj poveznici). Topoteka je nastala u sklopu co:op projekta Kreativna Europa 2014. – 2018. i jedan je od suvremenih alata za dijeljenje zavičajno-povijesnih zbirki. Ona na jednostavam način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.

Jedinice građe u mrežnomu arhivu predstavljene su na hrvatskome i engleskome jeziku. Za lokalnu zajednicu ima posebno značenje jer Vinkovčani sada mogu proučavati povijest svojega grada kraj povijest željeznice. Uz zbirku,Vinkovačke jeseni u virtualnom arhivu to je druga “lokalna” i prva HŽN-ova zbirka postavljena na Topoteci.
Digitalizacijom je Zbirka postala dostupna cijelome svijetu.

S obzirom na to još uvijek ima onih koji u Muzej neće krenuti “klikom” na internetsku poveznicu, nego će radije ušetati medu izloške kolodvoru, Hrvatski željeznički muzej tiskao je katalog Vinkovačke željezničke zbirke kao tiska brošuru digitalizirane zbirke. U katalogu je prikazan povijesni razvoj vinkovačkoga željezničkog čvorišta, prezentirana je zbirka od 386 izložaka te su popisani svi artefakti, od vozila preko odora i fotografija do raznih dokumenata. Svaki izložak ima naslov, ime autora, proizvođača ili donatora, datiran je uz naznaku o materijalu te ima navedene mjere i inventarnu oznaku unutar zbirke.

Autorica kataloga je dr. sc. Tamara Štefanac, donedavna ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja, a tiskani katalog komplementaran je s mrežnim arhivom, pa će se kroz vrijeme moći usporedivati korištenje tiskanog i mrežnog izdanja.

Na promociji kataloga govorili su ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić, član Uprave HZ Infrastrukture Krunoslav Papić, v.d. ravnateljica HŽM-a mr. sc. Renata Veličan te jedan od osnivača Vinkovačke željezničke zbirke Pavo Božičević.