U Šarengradu su danas mještani prosvjedovali protiv teških kamiona koji u tom iločkom prigradskom naselju rade velike probleme. Poznato je, naime, kako su mještani Šarengrada često u strahu od neopreznih vozača koji redovno voze iznad dopuštene brzine i to cestom koja nije prilagođena takvom prometu. Posljednji nemili događaj djelo je vozača kamiona koji je uništio reklamu jedne vinarije uz cestu i pobjegao. Uz to, proteklih godina dogodilo se i niz prometnih nesreća koje su skrivili teški kamioni, udaranja u kuće, “izguravanja” bicikala s ceste i slično. Javni prosvjed i privremena blokada prometnice, kao znak upozorenja, održan je danas u 5 do 12, što je bila još jedna važna poruka organizatora.

Prosvjed je održan na križanju Trga sv. Jakova i ulice Stjepana Radića, ispred kuće Anice Madžarčević u čiju kuću su kamioni u zadnjih nekoliko godina višekratno udarali.

Ista nije za stanovanje iako vlasnica kuće u dobi od 88 godina u njoj i dalje obitava. “U slučaju ne postupanja biti će nastavljeni prosvjedi na tjednoj bazi, kako u Šarengradu, tako i u drugim mjestima. Zahtjev je utemeljen i svakako nećemo prihvatiti pusta obećanja o građenju obilaznica i slično već želimo donošenje navedenog Pravilnika koji je već usvojen i prihvaćen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, od 26. veljače 2019. godine, za više od 30 prometnica u Hrvatskoj. Svakako očekujemo potporu župana Vukovarsko-srijemske županije, gradonačelnika i načelnika koji se nalaze na ovoj trasi jer će time dokazati i pokazati da stanovnici Šarengrada, Vukovara, Sotina, Opatovca, Mohova i Iloka, nisu građani drugog reda”, poručio je inicijator prosvjeda i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić.

Naglasio je i kako bi se izmještanjem teretnog prometa sačuvalo lokalne prometnice jer preporuka ministarstva je da međunarodni teretni promet kao alternativu koristi auto cestu A5 umjesto ovih puteva, osim toga, dodaje, naplatom cestarine između Lipovca i Sredanaca/Osijek državni proračun uprihodio bi blizu 30 milijuna kuna godišnje.