Šokački stan u Vinkovcima danas i sutra ugošćuje Gastro show, koji je organiziran u projektu PannEx Reload u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020.
Program je danas otvoren konferencijom koja je obuhvatila predavanja i panel raspravu. Goran Rihelj, konzultant u turizmu, održao je predavanje pod naslovom „Važnost kratkih nabavnih lanaca u turizmu”, a tema je bila prigodna, s obzirom na to da se na današnji dan u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan turizma.
„Imamo dvije glavne teme, prva je povezivanje kratkih nabavnih lanaca u cijelom turizmu. Smisao turizma je privući turiste, povećati turističku potrošnost na što više dionika. Ljudi u konačnici putuju da upoznaju novi način i drugu kulturu života. Isto kao i kada mi putujemo u drugu sredinu, želimo doživjeti i okusiti njihovu kulturu i jela. Druga tema je interpretacija slavonske gastronomije na moderni i drugačiji način. Današnji gosti žele probati doživjeti nešto novo i drugačije, a našu hranu možemo interpretirati s fuzijom drugih kultura, no ključno je da namirnica bude domaća”, istaknuo je Rihelj dodavši kako naš kraj ima ogromni potencijal i resurse, ali svi zajedno moramo biti proaktivniji kako bi krenuli prema naprijed.
Svoju je riječ zatim imao chef Tomislav Đukić, dugogodišnji chefa hrvatske nogometne reprezentacije koji je goste upoznao s pripremom autohtonih jela na moderan način.
„Gastronomija je jedan vlak kojeg ne možete zaustaviti, stalno se širi, a mi radimo i stvaramo. Slavonija, Baranja i Srijem pokazuju da idu u odličnom smjeru. Današnja je tema kako od ovih naših autohtonih namirnica, kojih imamo toliko da niti ne znamo koliko ih imamo, napraviti modernu kuhinju, ali da je naša autentičnost tu te da se naša gastronomija razvija u dobrom smjeru.”
Program na Šokačkom stanu nastavlja se sutra, kada je na rasporedu degustacija onoga čime se naš kraj ponosi, ali to će biti prikazano u malo drugačijem tonu. Na repertoaru će biti slavonska crna svinja koja je već sama po sebi pravi brend, a također će se pripremiti patke i guske, koje su isto na neki način zapostavljene. Za kraj, na meniju će biti i tradicijski kolač s rogačem.
„Cijeli projekt koji se radi s našim partnerima iz Novog Sada nastavlja dalje, a želja nam je da kroz Šokački stan educiramo ljude i potaknemo ugostitelje da nauče nešto novo te da vide trendove u ugostiteljstvu i turizmu. Glavni je cilj da ljudi dožive priču koja će imati dodanu vrijednost. Projekt služi kao poticaj svima koji žele nešto naučiti i dizati turizam u našem kraju, a mislim da imamo ogromni potencijal, no koristimo ga iznimno malo. Gotovo da nema čovjeka koji je došao u naš grad i da nije zadovoljan našom gastronomijom. Kroz ljude koji se znaju baviti turizmom, želimo omogućiti svima da nauče o budućim turističkim pričama”, zaključio je gradonačelnik Ivan Bosančić.