Danas slavimo spomendan svetog Ivana Pavla 2., omiljenog pape u katoličkom puku koji je puno učinio za Hrvatsku, a u svojoj jednostavnosti i čovječnosti svjedočio ljubav koja je doticala brojna srca, pa čak i ona koja nemaju puno veze s kršćanstvom.

Šest je zanimljivih činjenica o ovom svecu. Obožavao je skijanje i aktivno skijao do svoje 73. godine. Zvali su ga „papa putnik“ jer je tijekom svog pontifikata posjetio 129 zemalja. Kod patera Pia ispovijedao se 1947. godine, a 55 godina kasnije proglasio ga je svetim.

Svi zapisi koje je objavio sadrže teksta kao dvadeset Biblija. Prvi je papa koji je ušao u džamiju i znao je svih 2000 biskupa po imenu. Spomendan pape Wojtyle podsjetnik je na prvu svetu misu koju je kao poglavar Katoličke crkve služio u Vatikanu, na današnji dan prije 33 godine.

Karol Józef Wojtyła rođen je 18. svibnja 1920. u poljskim Wadowicama, gradu 50-ak kilometara udaljenom od Krakova. Dana 4. srpnja 1958. postaje najmlađi poljski biskup sa svega 38 godina života. Za biskupa je zaređen 28. rujna 1958. u katedrali u Krakovu. Šest godina kasnije, tijekom održavanja Drugog vatikanskog koncila, 13. siječnja 1964. papa Pavao VI. imenuje ga nadbiskupom Krakova. Kao nadbiskup sudjelovao je na Drugom vatikanskom koncilu (1962. – 1965.) pruživši važan doprinos u izradi konstitucije ‘Gaudium et spes’. Karol Wojtyła izabran je za Papu 16. listopada 1978. Nakon punih 455 godina izabran je papa koji nije Talijan, a također je bio i prvi slavenski papa u povijesti. Karol Wojtyła uzeo je ime dvojice svojih prethodnika – Ivan Pavao II. Važan dio obreda ustoličenja sv. pape Ivana Pavla II. činilo je stavljanje palija na njegova ramena oko vrata. Palij je vrpca od bijele vune na kojoj se nalazi šest crnih križića, a simbolizira papinsku vlast.

Preminuo je u subotu 2. travnja 2005., u 21:37. Zasigurno će vječno ostati zapisan zlatnim slovima u crkvenoj povijesti zbog svoje karizme i svega onoga što je učinio za ljude. Vatikan je za njegova pontifikata prvi u svijetu objavio da radi na hrvatskom međunarodnom priznanju, a službeno je priznao Hrvatsku 13. siječnja 1992. Hrvatsku je posjetio tri puta i zajedno s okupljenim mnoštvom molio je krunicu na hrvatskom jeziku.