Ako se netko voli igrati s vatrom, to je Rammstein. Stoga ne čudi kako upravo jedna šibica krasi naslovnicu njihovog novog studijskog albuma naslova Rammstein, koji je svjetlo dana ugledao upravo danas, 17. svibnja.

Rammstein, 2018. | Photo: Olaf Heine | Universal Music press

Fanovi su na ovo novo studijsko izdanje čekali deset godina – prethodio mu je zamjećeni album “Liebe ist für alle da” (2009.). “U potpunosti razumijem fanove koje možda nervira činjenica da toliko dugo trebaju čekati na novi materijal” iskreno govori bubnjar Christoph “Doom” Schneider u intervjuu za njemački Metal Hammer i nastavlja: “No nama treba vremena da zaista budemo dobri. To je naš standard – izvući maksimum iz svake note!”

Novo izdanje donosi 11 pjesama, uključujući i prethodno objavljene singlove “Deutschland” i “Radio”, koji su do sada prikupili više od 100 milijuna streamova i pregleda pratećih videospotova. Uz Rammstein, za produkciju izdanja zaslužan je i Olsen Involtini, njihov dugogodišnji suradnik.

Novi materijal skupina će uskoro započeti predstavljati i uživo – 27. svibnja započinju veliku stadionsku turneju, za koju se već sada može reći da je većinom rasprodana. Najbliže našem prostoru nastupit će 8. i 9. lipnja u Münchenu te 22. i 23. kolovoza u Beču.

U svom specifičnom stilu klavijaturist Christian “Flake” Lorenz se za Metal Hammer već “narugao” s turnejom pred njima: “Svirati na stadionu je zapravo za djedove. Nikada nisam vidio neki cool mladi bend da svira stadionske nastupe, to je više za živuće mrtvace, kao The Rolling Stones i AC/DC. Nikada ne bih išao na stadion pogledati nečiji nastup, nije dobro niti za izvođača niti za publiku. To me podsjeća na odnos Istočne Njemačke prema programu kulture – vidiš nešto, ali s tim ne možeš uspostaviti odnos”.

Rammstein Europa Stadion Tour, 2019.

Navedeni intervju zaključio je solo gitarist Richard Z. Kruspe slikovitim opisom novog albuma: “Često me pitaju da usporedim novi album s prethodnim. Uistinu vjerujem kako je novi album zanimljiviji i muzikalniji, nije toliko kontroliran. Rekao bih da zvuči kao Rammstein 3D – ima dubinu koju nismo imali prije.”

Album je dostupan za slušanje putem digitalnih glazbenih platformi, a fizičko izdanje je dostupno u prodaji u CD shopovima!

Rammstein popis pjesama:
 1. Deutschland
 2. Radio
 3. Zeig Dich
 4. Ausländer
 5. Sex
 6. Puppe
 7. Was Ich Liebe
 8. Diamant
 9. Weit Weg
 10. Tattoo
 11. Hallomann