Raste broj zaraženih, krizni stožer predstavio nove mjere

0
366

Broj zaraženih u Italiji raste iz sata u sat. Do sada je od opasnog virusa preminulo šest osoba, a sve su starije životne dobi.

U Zagrebu je danas održana konferencija za medije kriznog stožera gdje su predstavljene najnovije zdravstvene mjere za prevenciju širenja koronavirusom. Uvedena je nova mjera zdravstvenog nadzora u samoizolaciji za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja talijanskih pokrajina Veneto i Lombardije, a traže se i nove lokacije za dodatne karantene.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u preko 80 posto slučajeva klinička slika blaga te kako ne treba dizati paniku. Predstavio je i najnovije mjere kriznog stožera koje će se odvijati u dva pravca.

“Krizni stožer će uistinu napraviti sve i djelovati u dva pravca. Prvo ćemo pokušati spriječiti import, dolazak virusa u Hrvatsku. To neće ovisiti samo o nama. A drugo je da, kada se virus pojavi u Hrvatskoj, na pravi način reagiramo, izoliramo bolesnika i sve kontakte te na neki način preveniramo širenje. Nema mjesta panici. Imamo mnoge druge mehanizme koji su na raspolaganju ako ugroza naraste”, rekao je ministar Beroš.

Mjera se sastoji da se građani koji se vraćaju stavljaju pod zdravstveni nadzor, kazano je na sastanku, što znači da će granična policija ljude pitati odakle dolaze. Ako dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusnom infekcijom, u tom slučaju će granični inspektor izdati rješenje o epidemiološkom nadzoru i obavijestiti područnog epidemiologa koji će svaki dan provjeravati zdravstveno stanje osobe u idućih 14 dana. To se odnosi na one koji su zdravi, a ako netko ima simptome odmah će biti izolirani i uzorci će biti poslani na testiranje.

Mjere su zasad stavljene na pokrajine koje su zahvaćene koronavirusom, a za koje se uvode posebne mjere. To će se mijenjati u skladu s informacijama koje dobiva krizni stožer. Na konferenciji je rečeno kako se razmatra proširenje karantene te kako se traže daljnje lokacije, poput hotela i odmarališta u izoliranim područjima u Hrvatskoj.

U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu u tijeku je testiranje ukupno šest uzoraka na koronavirus (COVID-19) – po jedan iz Splita i Rijeke te po dva uzorka iz Zagreba i Siska. Informacije o rezultatima će nakon završenog testiranja biti dostupne preko zdravstvenih ustanova, iz kojih su uzorci upućeni na testiranje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

U Italiji je od koronavirusa zaraženo više od 200 ljudi, a do sada je umrlo šestero ljudi.