U Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije danas je održana je konferencija u okviru projekta “Sigurnim korakom do vlastitog posla”, a koji je omogućio deset novih radnih mjesta u kategoriji najranjivijih skupina na području Vukovarsko-srijemske županije.
Projekt „Sigurnim korakom do vlastitog posla“, prijavljen je u okviru poziva Lokalne inicijative za poticanje samozapošljavanja, započeo je u svibnju prošle godine i trajat će do studenoga 2020. godine. Ukupne je vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna, a usmjeren je jednim dijelom na jačanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ), a drugim, većim dijelom, na poticanje zapošljavanja najranjivijih skupina na području Vukovarsko-srijemske županije. Upravljačko tijelo projekta je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, posredničko tijelo razine 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje, nositelj projekta je Razvojna agencija VSŽ, a partneri su razvojne agencije VIA Vinkovci, Vura Vukovar i Vjeverica Drenovci, područni uredi HZZ -a Vinkovci i Vukovar te HGK Županijska komora Vukovar.
“U okviru projekta prvo je osmišljen i proveden program edukacije “Poduzetnik 21. stoljeća”, a potom su i dodijeljene potpore male vrijednosti za samozapošljavanje ukupne vrijednosti 800 tisuća kuna. Bespovratne potpore od 80 tisuća kuna dobilo je deset polaznika edukacija, nezaposlene osobe iz ranjivih skupina koje su bile nama prihvatljive. Tako da od srpnja ove godine imamo deset novih poduzetnika na području naše županije s tim da su mogli kombinirati našu potporu s potporama HZZ-a i doći i do iznosa od 130 tisuća kuna potpore”, istaknula je voditeljica projekta Zrinka Lončar dodajući kako se kroz narednih godinu dana nastavlja praćenje i savjetodavna potpora novim poduzetnicima, a isto tako i edukacije članova LPZ-a.

Na konferenciji projekta nazočne su pozdravili u ime Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić, u ime HZZ-a predstojnik vinkovačkog ureda Dražen Jerković te u ime Razvojne agencije VSŽ direktor Ilija Cota.
“Ovo je izuzetno važan projekt za nas jer je riječ o novim radnim mjestima. Znamo kakva je situacija na istoku Hrvatske i u našoj i zato nas ovaj projekt posebno raduje jer je jedno otvoreno radno mjesto u našoj županiji kao deset u Zagrebu”, istaknuo je Ilija Cota.
“Riječ o još jednom kamenčiću u mozaiku koji slažemo u rješavanju problema za ostanak mladih ovdje i za razvoj naše županije”, kazao je župan Božo Galić dok je Dražen Jerković istaknuo kako je uključivanje deset ljudi na tržište izuzetno važno u smanjenju stope nezaposlenost na našem području.
A deset korisnika projekta na tržište se uključilo s različitim djelatnostima, od poduzetnika u IT sektoru ili u pružanju usluga smještaja do slastičara i frizera. Među njima su i Ana Vincetić iz Štitara i Danijel Vencler iz Vukovara.
“Već dulje vrijeme bavim se idejom o iznajmljivanju soba i evo sada se kroz ovaj projekt ta ideja i realizirala. Ovo je jedan početni vjetar u leđa koji znači jako puno. Imamo devet kreveta i nudimo smještaj uz slavonski doručak, a planiramo i proširiti ponudu”, istaknula je Ana Vincetić.
“Odlučio sam otvoriti svoju firmu jer bilo je ili to ili ići negdje van. Više mi je imalo smisla da ostanem u svojoj domovini i onda sam otišao u HZZ gdje su mi rekli i za ovaj projekt. Bavim se računalnim programiranjem i imam jedan projekt koji povezuje IT sektor, poljoprivredu, ugostiteljstvo te turizam, a ova potpora mi puno znači u pokretanju posla”, istaknuo je Danijel Vencler.