Vinkovački književnik i rock glazbenik Vladimir Bakarić uskoro pred čitatelje izlazi s novom knjigom, a bliži se i završetak rada na novom albumu the Karambola, benda u kojemu je pjevač i autor većine tekstova, a za dio pjesama i autor glazbe.
“Totem straha 2 – Božićna pustolovina”, koji će se ovih dana pojaviti pred malim čitateljima, osamnaesti je po redu naslov koji potpisuje nagrađivani književnik za djecu i mlade Vladimir Bakarić, član Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca, inicijator utemeljenja i glavni urednik Biblioteke za djecu i mlade Grafiti Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.
“Iako treba proći još nešto vremena kako bih to mogao ustvrditi sto posto, već sada bih rekao, odvajajući romane za mlade i romane za djecu, da mi je od romana za djecu, “Totem straha 2 – Božićna pustolovina”, možda i najbolji do sada. Kao i u prvoj knjizi radnja se događa u Velikoj. Tu su i Indijanac i dva dječaka, glavni muški likovi, ali onih ostalih nema nego se pojavljuju novi likovi i to ženski. Ženska ekipa, koja sve zakuha. Pišući ovaj roman malo sam izašao iz nekih svojih okvira pa sam se igrao i s opisima i s dijalozima, prikazom radnje s više strana, gledanjem iz ženskog kuta… Ako smijem reći, jako sam zadovoljan svojim tekstom kao i s Dodatkom, koji ima i ova knjiga, a sjajno ga je napisala Sanja Beraković, književnica iz Osijeka. Tekst koji je drugačiji i meni tako poseban “prepoznao” je i ilustrator Dubravko Mataković pa je i naslovnica ove knjige ponajbolja od svih mojih dječjih romana. Je li ova knjiga doista moja najbolja knjiga za djecu do sada, kako ju sada vidim i osjećam, moći ću reći tek za neko vrijeme, ali ne sjećam se da sam ikada bio ovako sto posto zadovoljan kada je nešto izašlo jer uvijek postoji ono da se nešto moglo napraviti drugačije ili bolje, a sada mislim da je baš sve pogođeno”, ističe Vladimir Bakarić.
Urednica romana je Ružica Pšihistal, a izdavač Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima. Za sada to nije u planu, ali moguće je, ističe Bakarić, da i “Totem” završi kao trilogija kojima je sklon pa tako u njegovom dosadašnjem opusu trilogije čine: “Nešto poslije ponoći & Tragom staklene mape” “Tragom staklene mape” i “Tajanstvena vila”, zatim “Moji Grafiti”, “Stari grafiti ” i “Zagrebački grafiti – Ekskurzija”, te “Opasna potraga”, “Želiš biti ja?” i “Zagrebački grafiti – Ekskurzija”, koji su, što je zanimljivo, zadnji dio u dvije trilogije.

A osim novoga romana, Bakarić je, kaže, zadovoljan jer se napokon kraju približava i rad na novom albumu the Karambola za koji je prvi singl izašao još 2013. godine, a do sada su izašla ukupno četiri: Zadrži dah, Čudne njuške (ft. Jale), Vatra i Budi svoj .
“Krajem godine dotjerali smo snimanje našeg drugog dugosvirajućeg albuma do kraja. Ostale su još samo neke sitnice, a onda čekamo mix i mastering u studiju Branimira Jovanovca- Banija i ako sve bude po planu, album bi trebao izaći na proljeće, ponovno za Croatia Records. Imamo i jedno veliko iznenađenje na albumu u vidu suradnje, koje ćemo za sada zadržati kao tajnu, ali mogu reći da je zaista pravo iznenađenje i ta pjesma će najvjerojatnije biti naš sljedeći singl i spot”, ističe Vladimir Bakarić.
Karambol, koji u različitim postavama i s povremenim stankama u radu, na rock sceni postoji već gotovo 42 godine, danas čine: Hrvoje Tuček – bubnjevi, Miroslav Fuzy – ritam gitara, vokal, Mario Dragičević – klavijature, Krešimir Janošić – solo gitara, Slaven Nuhanović – bas gitara, Petra Marković – vokal i Vladimir Bakarić – vokal. Prvi dugosvirajući album “Svirepo i brutalno” izašao je 2010. godine. Uključujći i singlove te pjesme s novoga albuma, iza njih je za sada 26 snimljenih pjesama, a Bakarić od svojih autorskih posebno izdvaja “Svirepo i brutalno”, “Zadrži dah” i “Vatru” te “Što mi život nikad nije dao” u suautorstvu s Darkom Jakušem-Jaletom.