- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Predvodnici punka i novog vala, kultni riječki Paraf, regionalnu turneju započeo je u petak 13. prosinca koncertom u prepunoj dvorani novosadskog Firchie Think Tanka, a dan kasnije nastupio je u rasprodanoj sali Amerikana Doma omladine u Beogradu. Za koncert se tražila ulaznica više pa su mnogi ostali ispred dvorane, a u brojnoj publici su bili i beogradski glazbenici iz vremena novog vala, među kojima i članovi benda Petar i Zli Vuci, Partibrejkers, Električkni Orgazam.
Moćan i uigran band žestokim je nastupima posve iznenadio posjetitelje koji nisu ni slutili da Paraf zvuči razorno kao i prije četrdesetak godina kada je krčio puteve nekoj boljoj, nadahnutijoj i kreativnoj glazbi na ovim prostorima. Oba koncerta sasvim su oduševila publiku koja nije prezala da iskoči na pozornicu i zajedno sa svojim idolima otpjeva dobro poznate skladbe kao što su ‘Narodna pjesma’ ili ‘Javna kupatila’.
Paraf, 2019. | Photo: Anamarija Vartabedijan
Uostalom, reakcije na društvenim mrežama sve govore: “Neverovatna energija, najbolji koncert u istoriji svemira”, “Hvala Parafu što danas ne mogu da govorim koliko sam promukao od pevanja”, “Hvala za divnoću sinoć, hvala za sve!”
Iako su mnogi Parafe vidjeli uživo po prvi put, to ih nije spriječilo da uglas pjevaju nezaboravne pjesme kao što su ‘Moj život je novi val’, ‘Rijeka’, ‘Visoki propisi’, ‘Zastave’ i druge, a obje su večeri završile uz duge biseve. Reakcije publike i medija na održane koncerte jednoglasno poručuju: vrijedilo je čekati 33 godine! Na koncertima je premijerno izveden novi singl ‘Bez lica’, a u repertoar je Paraf uvrstio i skladbu Termita ‘Kišni razdraganci’.
Paraf, 2019. | Photo: Anamarija Vartabedijan
Povod ovoj regionalnoj turneji promocija je respektabilnog CD box-seta ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’ i nedavno izdanog, limitiranog vinilnog izdanja legendarnog albuma ‘Zastave’ (objavljen povodom 35. obljetnice od izlaska originalnog albuma), a nastupili su u punom sastavu koji uključuje obje postave s Valterom Kocijančićem i Vim Colom za mikrofonima.
Zanimljivo je kako je na oba koncerta planula prodaja ne samo aktualnih diskografskih izdanja, nego i atraktivnih majica s motivom naslovnice CD box-seta, tako da zalihe nisu bile dostatne za sve zainteresirane.
Kombinirane postave u sastavu Valter Kocijančić, Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varlen, Alen Tibljaš, Vlado Simcich Vava, Deni Šesnić i Iva Močibob vrhunski su uštimane za nadolazeće nastupe, a prvi je 13. veljače kada nastupaju na drugom izdanju ljubljanskog AntiValentinova.