15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

“Sigurno mjesto” Jurja Lerotića najbolji film festivala u Cottbusu

Više od autora

- vl promo-

Dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar, osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film 32. izdanja Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu. To je filmu sveukupno deveto priznanje. Sigurno mjesto, koje nastaje u produkciji kuće Pipser (producentica je Miljenka Čogelja) trenutno se prikazuje u kinima diljem Hrvatske.

“Za hrabrost filmaša, ne samo da se otkrije kao autor, već i da ogoli svoju dušu u ovom filmu o bezuvjetnoj ljubavi prema bližnjima – glavnu nagradu za najbolji film dodjeljujemo Jurju Lerotiću za “Sigurno mjesto”, stoji u obrazloženju međunarodnog žirija filmskog festivala u Cottbusu.

Sigurno mjesto, 2022. | screenshot: Pipser promo

Spomenuti festival jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, a održavao se od 8. do 13. studenoga. Osim Sigurnog mjesta, u Cottbusu je prikazano još 12 hrvatskih filmova, u raznim sekcijama. Podsjetimo, na industrijskom dijelu festivala u Cottbusu (koprodukcijski forum Connecting Cottbus) posebno priznanje žirija cocoWIP sekcije osvojio je projekt debitantskog dugometražnog igranog filma “Sedmo” nebo redateljice Jasne Nanut i producenta Hrvoja Osvadića, a nagrada za daljnji razvoj pod pokroviteljstvom HAVC-a u sekciji cocoPitch pripala je poljskom projektu Dolphin redateljice Sonje Orlewicz-Zakrzewske i producentice Magdalene Sztorc.

Glavna nagrada u Cottbusu deveto je priznanje filmu – na Filmskom festivalu u Locarnu osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski film, na Sarajevskom festivalu Srca Sarajeva za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (redatelj Lerotić), nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina te nagradu Cineuropa. Na Zagreb Film Festivalu, nagrađen je posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji.Festivalski put Sigurno mjesto nastavlja u Ljubljani na 33. izdanju Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala LIFFE koji se odvija od 9. do 20. studenoga, potom na 67. izdanju filmskog festivala u Corku u Irskoj (10. do 20. studenoga), na litvanskom filmskom festivalu Scanorama (10. do 20. studenoga), na renomiranom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (13.do 22. studenoga), zatim na međunarodnom filmskom festivalu Mannheim-Heidelberg u Njemačkoj koji će se održati od 17. do 27. studenoga, dok će krajem studenoga, tj. početkom prosinca film biti prikazan na 28. izdanju Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu.

Sigurno mjesto, 2022. | screenshot: Pipser promo

Režiju i scenarij filma potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja.

Sigurno mjesto nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Uz to, film je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Osim Sigurnog mjesta, hrvatska kinopublika ovih mjeseci ima priliku pogledati čak devet dugometražnih filmova. Na tu impozantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno