Kako se i pretpostavljalo, sindikati u prosvjeti objavili su danas da se učitelji i profesori ne slažu s posljednjom ponudom Vlade i da istu odbijaju.

U srednjim školama odazvalo se 14. 046 zaposlenih, 12.461 bilo je protiv, točnije 88,93 posto reklo je ne. U osnovnim školama odazvalo se 31.670 zaposlenika, a 95,26 posto odbilo je ponudu Vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja.

“Štrajk ide dalje, a problemi u sustavu obrazovanja moraju se rješavati. Vlada u ovom momentu, ovakvim odgovorom mora shvatiti da su naši zaposlenici koeficijent složenosti poslova poistovijetili s koeficijentom dostojanstva. Na našem prosvjedu najvažnija je riječ bila dostojanstvo. U ponedjeljak štrajk ide dalje, frontalno, punom snagom. Sindikati su odlučni i žele postići svoj cilj”, poručili su danas predstavnici sindikata, te dodali da će se, ako ih premijer pozove na razgovor, sigurno odazvati. “Pregovori se nastavljaju. Moram od njih čuti kako su ocijenili sve to. Ja mogu samo apelirat na razum. Od početka štrajk ima neobične konotacije. On se odnosi na djecu”, istaknuo je danas premijer Andrej Plenković, koji je jučer ponovio da će učitelji dobiti povećanje od 23,1 posto u mandatu ove Vlade te da je ta ponuda ozbiljna, odgovorna, financijski izdašna.

“Roditelji su ekstremno ljuti. Imaju problem kuda s djecom. To više nije normalno. Imate Vladu koja povećava plaću, pronalazi novac za ovo povećanje i to ne da se zadužuje već da odustane od svog izbornog obećanja. Ako krenem putem nerazumnog i neracionalnog trošenja osjetiti ćemo korake nazad u određenim segmentima. Ako promijenim trend neće biti dobro”, zaključio je premijer.