- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Na sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, održanoj 5. prosinca u Vukovaru, između ostaloga, usvojen je prijedlog proračuna Županije za 2020. godinu. Županijski proračun usvojen je u iznosu od 1 milijardu 307 milijuna i 511 tisuća kuna.

Proračun Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu vijećnicima je prezentirala Sandra Adžaga pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija. Kako je istaknula proračun se sastoji se od prihoda u iznosu od 1 milijardu 307 milijuna i 511 tisuća kuna i rashoda od 1 milijardu 259 milijuna i 311 tisuća kuna. “Višak prihoda od 47 milijuna i 799 tisuća kuna odnosi se na višak prihoda zdravstvenih ustanova, kojim će se pokriti manjkovi bolnica iz prijašnjih razdoblja”, istaknula je Sandra Adžaga.

Između ostaloga, u županijskom proračunu za 2020. godinu planirana je energetska obnova škola u iznosu od oko 35 milijuna kuna, obnova zgrade Gimnazije u Vinkovcima u iznosu od 3,6 milijuna kuna, izgradnja hale u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci u iznosu od 1,5 milijun kuna, rekonstrukcija OŠ Babina Greda u iznosu od oko 3 milijuna kuna te rekonstrukcija OŠ Nikole Andrića u Vukovaru u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Također, u proračunu su planirana sredstva za izradu projektne dokumentacije i sufinanciranje projekata iz EU fondova u iznosu od 3,9 milijuna kuna kao i iznos od milijun kuna za Regionalni vodovod istočne Slavonije. Za prijevoz učenika srednjih škola planiran je iznos od 21,9 milijuna kuna, za sufinanciranje stambenoga zbrinjavanja mladih obitelji 1,5 milijuna kuna, za prehranu učenika oko 2,5 milijuna kuna te za prijevoz studenata 300 tisuća kuna.

Za poticajne mjere u poljoprivredi namijenjeno je oko 7 milijuna kuna. “Ovaj iznos nam omogućuje završetak započetih projekata i započinjanje novih. U sljedećoj godini intenzivirat ćemo i suradnju s Agrobiotehničkim fakultetom iz Osijeka s kojim pripremamo pet projekata”, prokomentirao je iznos za poljoprivredu Andrija Matić, pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu. Između ostaloga, osnovano je i Povjerenstvo za procjenu šteta. “S obzirom da smo članica Europske unije, mogućnost korištenja sufinanciranja osiguranja usjeva vrlo je izdašna, gotovo u cijelosti, pa je preporuka svima osigurati usjeve”, poručio je Andrija Matić.