2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Slavljenički dan Oružanih snaga RH

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu danas je održana svečana akademija povodom obilježavanja 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske. Nazočili su joj državni i vojni vrh i brojni drugi uzvanici.

Pripadnicima Oružanih snaga njihov dan čestitala je i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović. “Pripadnicima Oružanih snaga pripada važna uloga u hrvatskom društvu kao krajnjem jamcu sigurnosti. Zajedno gradimo bolju Hrvatsku, gradimo sustav domovinske sigurnosti koji će znati odgovoriti na sve sigurnosne izazove. Kao društvo smo shvatili da ulaganje u vojsku nisu nepotrebni troškovi, već ulaganje u sigurnost”, istaknula je, među ostalim, predsjednica Grabar-Kitarović.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom je obraćanju naglasio kako je Hrvatska vojska izgrađena na najteži mogući način, u nametnutom i agresorskom ratu, no čežnju za slobodom, volju i snagu hrvatskih branitelja nije moglo uništiti niti jedno oružje i niti jedna vojska. “Kad je bilo najteže pokazali smo kako se bori iznad svoje kategorije. Danas je u redovima Hrvatske vojske nova, motivirana i odlučna hrvatska mladost, vojnikinje i vojnici – ponosni nasljednici hrvatskih branitelja s kojima naša vojska ima sjajnu budućnost”, istaknuo je ministar Krstičević.Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov prisjetio se svih obrambenih i oslobodilačkih operacija koje su proveli hrvatski vojnici kako bi zaustavili napredovanje agresorske vojske, a potom i oslobodili hrvatski teritorij. Danas, istaknuo je general Šundov, Hrvatska vojska je profesionalna organizacija koja se uspješno integrirala u vojne strukture NATO i EU.

Na današnjoj svečanosti u čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković. Ukupno su promaknuta 84 pripadnika Oružanih snaga, odnosno jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga. Uručene su i nagrade najuspješnijima na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.”: skupnici Romani Sajn, pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i poručniku fregate Anti Joviću, pripadniku Zapovjedništva za specijalno djelovanje (ZSS).

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno