Svakodnevno se bacaju velike količine hrane koja je sigurna i zdravstveno ispravna, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića.
Sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane, uključujući i preusmjeravanja viškova hrane, ostvarujemo neposredne pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova na odlagalištima otpada, uštedu novca kroz promišljeno planiranje, kupovanje i čuvanje hrane, ali i podršku zajednici doniranjem viškova hrane koja je zdravstveno ispravna.
Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana, ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite, budite inovativni i praktični s novim receptima, razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum) i svakako hranu donirajte.
O problemu otpada od hrane i njegovom sprječavanju možete se informirati kroz informativno-edukativnu kampanju koja je u tijeku, a provodi ju Ministarstvo poljoprivrede putem radio i televizijskih spotova na temu razumijevanja rokova trajanja hrane te na temu sprječavanja nastajanja otpada od hrane.