24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Socijalno angažirana drama “Nazovi Jane” od danas u domaćim kinima!

Više od autora

- vl promo-

Chicago, 1968. Dok su grad i nacija na rubu nasilnog političkog prevrata, domaćica Joy iz predgrađa vodi jednostavan život sa svojim mužem i kćerkom. Kada je trudnoća dovede do stanja opasnog po život, Joy je prisiljena otići u medicinsku ustanovu koja joj ne želi pomoći. Potraga za rješenjem teške situacije vodi našu junakinju do tajne organizacije žena koje Joy pružaju sigurniju alternativu – i pritom joj mijenjaju život.

Impresivna glumačka postava, koju predvode Elizabeth Banks i Sigourney Weaver, omogućila je scenaristici filma “Carol” Phyllis Nagy da preuzme uzde kao redateljica i ispripovijeda upečatljivu priču, djelomično utemeljenu na istinitim događajima vezanu uz Jane Collective, organizaciju koja je svojom mobilizacijom omogućila tisuće pobačaja tijekom četverogodišnjeg razdoblja. “nazovi Jane” postavlja važna pitanja o sustavnim prep rekama, stalno promjenjivoj prirodi politike i borbi žena da zadrže kontrolu nad vlastitim tijelima.

NAZIVI JANE, 2022 | screenshot: Ingenius Media/RB Entertainment/Redline promo

Film posebno privlači pažnju prikazom postupka pobačaja – kamera lebdi nad metalnim instrumentima, tijekom postupka pripovijedanja o samom postupku, kao i licima svake žene tijekom ovog i više nego tjeskobnog trenutka. Odmjereno promatranje i ponavljanje ovih scena uspijeva dočarati kliničku preciznost medicinskog postupka i duboko osobno, često zastrašujuće iskustvo jedinstveno za svaku od junakinja. To je samo po sebi podvig, onaj koji se doima kao komad s nedavnim realističkim, nesentimentalnim prikazima pobačaja u filmu “Nikad, rijetko, ponekad, uvijek” Elize Hittman. Pri kraju filma, nada postaje stimulativna, ali, isto tako, i gorko-slatkog okusa.

Phyllis Nagy rođena je u New Yorku 1962. godine. Za scenarij filma “Carol”, adaptaciji romana “Cijena soli” čuvene Patricije Highsmith, nominirana je za nagrade Oscar i BAFTA u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij te je osvojila nagradu udruženja filmskih kritičara New Yorka. Film je režirao Todd Haynes, a glavne uloge tumačile su Cate Blanchett i Rooney Mara. Njezin scenaristički i redateljski prvijenac, televizijski film “Gđa Harris” (2005.) s Annette Bening i Benom Kingsleyjem u glavnim ulogama, nominiran je za nagrade Emmy, SAG i Zlatni globus.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno