U očekivanju završetka svih radova na cjelovitoj obnovi središnjega vinkovačkog parka, punim sjajem već je zablistao spomenik sv. Trojstva. Preostale su još samo neke “finese” i obnova spomenika bit će zaključena.

Radovi na obnovi kipa sv. Trojstva, koji su provedeni na temelju Elaborata o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru, ovih dana privode se kraju. Ovi zahtjevni i složeni radovi provođeni su u dvije etape. Prvo je izrađena replika skulpture Boga Oca, Isusa Krista i Duha Svetoga. Nakon toga pristupilo se obnovi ostatka kipa, koja je sada, vjerujem na radost svih Vinkovčana, završena“, ističe Davor Mecanović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Grada Vinkovaca.

Sljedeći tjedan očekuje se završetak radova na uređenju kamenog stubišta koje se nalazi oko kipa, čišćenje kamenih stupova i kovanoga lanca te završna zaštita.

Time će završiti potpuna i cjelovita obnova kipa sv. Trojstva što će vjerujem znatno pridonijeti općoj slici kulturno-povijesne cjeline u središtu Vinkovaca, koja je sa sačuvanim ostacima materijalne kulture jedna od vrijednijih urbanističkih cjelina na prostorima Slavonije. Važno je napomenuti i kako je obnovu spomenika sufinanciralo Ministarstvo kulture s 250.000 kuna, a ostatak troškova financirao je Grad Vinkovci“, ističe Davor Mecanović.