11 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Star Wars u epizodi 53. Vinkovačke jeseni

Više od autora

- vl promo-Prošle godine snagama Vinkovačkih jeseni pridružila se jedna sasvim neobična ekipa. Riječ je o članovima Star Wars Hrvatska, udruge koja u Hrvatskoj postoji i djeluje posljednjih 20-tak godina. Slavonska podružnica nalazi se u gradu na Dravi, Osijeku, odakle je ta cijela priča krenula prije dvije godine. Formirali su se radi projekta Star Wars tjedan koji je proveden u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom u Osijeku gdje se okupila grupica zaljubljenika u ovu franšizu. Ispostavilo se da je riječ o grupi kreativnih i predanih mladih ljudi koji imaju potrebu iskazati svoju ljubav prema franšizi ne samo kroz skupljanje kolekcionarskih predmeta, nego gaje i ljubav prema kostimiranju.

Kostime većinom članovi rade sami, a u raznim događanjima i festivalima vide priliku da razvesele publike, naročito onu najmlađu s dolaskom kostimiranih likova iz filma.

Ovih 10-tak entuzijasta sudjeluje u svemu što udruga radi, ne samo na području Slavonije, nego i ostatka Hrvatske. Također, angažirani su na svim frontama: posjećuju dječje odjele bolnica, vrtiće, učeničke domove, ali opet najvišu su angažirani na Star Wars tjednu u Osijeku.

Prošle godine su po prvi puta prepoznati i od organizatora Vinkovačkih jeseni koji su im pristupili s ponudom da obogate program najpoznatije slavonske smotre. Komunikacija s udrugom tekla je preko člana, ujedno Vinkovčanina Tomislava Štrbe.

Organizatori su smatrali da bi bilo zanimljivo uključiti nas u dječji dio programa. Pogotovo zato što Vinkovačke jeseni imaju svoje dvije strane – imaju tu tradicionalnu i onu popularniju. Star Warsi su dio popularne kulture, naročito zato što su prva franšiza koja je okupila toliko fanova te je prepoznata kao vrijedan dodatak programu. Za početak tek toliko da se vidi kako će publika reagirati. Smatramo da je publika reagirala jako dobro i moramo priznati, to nam je bio jedan od najboljih događanja u kojemu smo sudjelovali“, izjavio je Tihomir Taborski, jedan od članova slavonske podružnice Star Wars Hrvatska koji je prošle godine posjetio Vinkovce.

Prošlogodišnji program obuhvaćao je takozvano troopanje, odnosno paradu kada kostimi hodaju kroz grad, pozdravljaju publiku, fotografiraju s fanovima, a koja je okupila paletu zanimljivih likova iz filmske sage. Publika je bila oduševljena pripremljenim performansom kratkog mačevanja s Darth Vaderom, nakon čega su se uključili i najmlađi te okušali u borbi protiv poznatog zlikovca. Naravno, uz prethodno uvježbane zamahe svjetlosnom sabljom, zajedničkim su snagama iskoristili silu i otjerali Darth Vadera.

Ovogodišnji program još uvijek je u pripremi, ali najavljuju nezaobilazno troopanje i novi performans, a što su još pripremili, posjetitelji 53. Vinkovačkih jeseni mogu vidjeti 8. i 9. rujna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno