6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Stigla je prava zima, službe spremne i za veće količine snijega

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Prava zima, ona s većim minusima i snježnim padalinama napokon je stigla i to, osim zimskih radosti za najmlađe, znači i povećane probleme u prometu, zaleđene i skliske ceste, nanose snijega i slično. Kako bi vozači našim cestama prometovali što sigurnije, već uobičajeno, brinu se u Cestingu u kojem organiziraju zimsku službu za Upravu za ceste Vukovarsko-srijemske županije i za Hrvatske ceste. Iz Nadcestarije Vinkovci ističu kako je za zimske uvjete sve spremno još od početka sezone, odnosno od 15. studenoga.
Tako su i ove godine osigurane dovoljne količine soli kao i određena količina kamene sitneži te kalcijevog klorida koji se koristi kada sol ne djeluje, a koje na zalihama trenutno imaju 1.500 tona, spremna je i mehanizacija.
Cesting na području Vukovarsko-srijemske županije održava 273 kilometra državnih cesta i 420 kilometara županijskih i lokalnih cesta odnosno brine za održavanje prohodnosti u zimskim uvjetima na ukupno 693 kilometra cesta. “Jedna naša ralica pokriva 35 kilometara prometnica, a prilikom čišćenja ceste ne prelazi brzinu od 30 kilometara na sat, tako da je ponekad potrebno i strpljenje, naravno da mnogo toga ovisi i o intenzitetu snježnih oborina. Nema razloga za brigu, prometnice o kojima skrbimo bit će kao i do sada sigurne za prometovanje i u ovim zimskim uvjetima”, objašnjava Danijel Kozina, nadcestar Nadcestarije Vinkovci. Oprema s kojom raspolažu je, dodaje, zadovoljavajuća jer na raspolaganju im je osam velikih 12-tonskih kamiona te jedan manji. Što se samih Vinkovaca tiče, za održavanje 160 kilometara cesta i pješačkih staza odgovoran je Grad, program održavanja provodi Cestorad koji raspolaže s jednim specijaliziranim vozilom za čišćenje snijega, te trima kamionima opremljenima ralicom, a prema potrebi mogu angažirati i dodatne strojeve.
Oni trenutno imaju spremno 40 tona soli, što bi trebalo biti dovoljno ako se zna da su u cijeloj prošloj sezoni potrošili oko 15 tona.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno