Stožer CZ: U VSŽ zaraze koronavirusom nema, a nužno je poštivati preporučene mjere

0
309
U Maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima jučer je održana sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije na temu potencijalnih ugroza od koronavirusa.
Na sjednicu, koju je vodio načelnik Stožera Zdravko Kelić, pozvani su i granični sanitarni inspektori kao i ravnatelji svih zdravstvenih ustanova s područja županije kako bi izvjestili o aktivnostima i mjerama koje provode.
U proteklih tjedan dana, istaknuto je, epidemiološka situacija na području Vukovarsko-srijemske županije je ostala nepromijenjena, što znači kako nije zabilježena pojava koronavirusa.
Stožer civilne zaštite zajedno sa epidemiolozima, Ravnateljstvom civilne zaštite i Službom civilne zaštite Vukovar u proteklih tjedan dana intenzivno je radio na provedbi propisanih mjera za sprječavanje pojave/širenja koronavirusa.
Upućena su priopćenja i preporuke zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, ustanovama primarnog, srednjeg i visokog obrazovanja, ustanovama u kulturi i sportu, sukladno preporukama od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i plakat koji je nužno istaknuti na vidnome mjestu na ulazima.

Za pripadnike granične policije i njihove voditelje, od strane epidemiologa organizirana je edukacija o samozaštiti i pravilnom rukovanju zaštitnom opremom, definiran je način dezinfekcije prostora i odvoza infektivnog otpada. Ravnatelji zdravstvenih ustanova sastavili su popis zaštitne opreme koja je putem Stožera civilne zaštite zatražena i naposljetku odobrena i biti će dostavljena tijekom vikenda, primarno zdravstvenim ustanovama.
Zaključak sjednice je kako je Stožer civilne zaštite VSŽ aktiviran na vrijeme, a svi naputci Stožera civilne zaštite RH provedeni su uspješno i na vrijeme. Stožer civilne zaštite nalazi se u aktivnoj pripravnosti i zajedno sa zdravstvenim ustanovama i epidemiolozima spreman je reagirati u svakom trenutku, ukoliko se za to pokaže potreba. Mjesta panici nema, sve službe rade svoj posao i epidemiološka situacija je stabilna što je svakako ohrabrujuće.
Stožer civilne zaštite VSŽ poziva sve građane da se pridržavaju uobičajenih higijenskih mjera, posebice redovitog pranja ruku, suzdržavanja od rukovanja, dodirivanja usta, lica i očiju, izbjegavanja bliskog kontakta s osobama koje kašlju, kišu ili imaju povišenu temperaturu, redovnog provjetravanja prostorija i izbjegavanja većih skupina ljudi ili masovnih okupljanja.
Također, poziva se sve građane da prate redovna izvješća i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.