Strah i prijezir u Las Vegasu (1998.)

0
4739

Humorna drama. Raoul Duke (Johnny Depp) je novinar koji kreće u Nevadu kako bi ondje pratio zbivanja vezana uz pustinjsku utrku. S Raoulom je u automobilu njegov najbolji prijatelj dr. Gonzo (Benicio Del Toro), odvjetnik sa Samoe, a uskoro im se pridruži i mladi autostopist (Tobey Maguire). Jureći prema Las Vegasu njihov je automobil pravo skladište najrazličitijih opijata koje prijateljima služe za neprestano drogiranje i lamentiranje o životu početkom sedamdesetih. Kad drogirani Raoul napokon stigne na odredište ne sluti da je mjesto u kojem će odsjesti ugostilo godišnju konvenciju policije posvećenu borbi protiv droge…

U veljači 2005. samoubojstvo je počinio jedan od najkontroverznijih američkih publicista posljednjih pola stoljeća. To je pisac i reporter Hunter S. Thompson (rođ. 1937.), rodonačelnik tzv. gonzo novinarstva kojim se označuje prepletanje beletrističkog i publicističkog pristupa, točnije poistovjećivanje pisca s opisanim događajima pri čemu se briše svaka granica između bilježenja stvarnosti i njezine umjetničke interpretacije. To je u Thompsonovu slučaju značilo odlazak u nepoznatom smjeru, uzimanje svih dostupnih narkotika te duhovito opisivanje doživljenog i umišljenog. Njegovo najpoznatije djelo nastalo na taj način je autobiografski roman Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream objavljeno 1971.

Nakon uspjeha s filmom “Dvanaest majmuna” režije se prihvatio Terry Gilliam (Brazil, Kralj ribara), član kreativnog tipa kultnog Letećeg cirkusa Montyja Phythona. Pokušavši što vjernije dočarati ozračje Thompsonova romana, Gilliam je prepleo dnevnički pristup, iskričave halucinacije i profiliranje cijele galerije pomaknutih likova na čelu sa središnjim (anti)junakom Raoulom čiji se boravak u Nevadi svodi na nizanje nepovezanih događaja čija je jedina konstanta Raoulova drogiranost. U glavnoj je ulozi Johnny Depp koji se spretno uklopio u psihodelične manifestacije i pozadinski društveni komentar filma. Deppov je partner oskarovac Benicio Del Toro, a u epizodnim ulogama su poznata imena: Tobey Maguire, Ellen Barkin, Gary Busey, Christina Ricci i Cameron Diaz. “Fear and Loathing in Las Vegas” je uvršten u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu 1998. gdje je dobio različite kritike.

Originalni naslov: Fear and Loathing in Las Vegas

TRAILER