Studentske stipendije povisili na 3 tisuće kuna

0
1015
U općini Andrijaševci, odnosno u mjestima Rokovci i Andrijaševci, u prošloj je godini rođeno 36 djece, a 34 studenta zaslužilo je općinsku stipendiju. Novčana pomoć roditeljima novorođene djece u ovoj općini iznosi 2.000 kuna za prvo i drugo dijete, 4 tisuće za treće, 8 tisuća za četvrto te 16 tisuća kuna za peto i svako sljedeće dijete. Studentska stipendija isplaćuje se u 10 obroka po 300 kuna, odnosno u Rokovcima i Andrijaševcima svoje studente stipendiraju s 3 tisuće kuna godišnje. Večeras je tako u prostoru Stare škole upriličeno druženje s roditeljima novorođene djece koji su ostvarili pravo na ovu potporu, te potpisivanje stipendijskih ugovora sa studentima koji ostvaruju pravo na stipendiju.
Načelnik Damir Dekanić tom je prilikom naglasio da je ovo samo dio demografskih mjera, za koje izdvajaju 1,5 milijuna kuna godišnje, a kojima nastoje osigurati mještanima što kvalitetnije uvjete života kako bi ostali u svom mjestu, naročito mlade obitelji s djecom.
“Nastojimo pratiti demografske mjere koje se provode na državnoj razini i koliko je u našoj moći pomoći u zaustavljanju negativnih trendova. Osim ovih dvaju mjera, moram spomenuti da nam je s radom započeo i dječji vrtić u koji je trenutno upisano 50 djece, a koji roditeljima sufinanciramo s 40% ukupnih troškova. Malu školu za djecu financiramo u cijelosti, kao i školske udžbenike, bilježnice i radne bilježnice za djecu u našoj osnovnoj školi, gdje sufinanciramo i prehranu za učenike. Srednjoškolcima sufinanciramo autobusne karte, a studentima nastojimo nastojimo osigurati što veće stipendije, koje smo s tisuću kuna povisili na 3 tisuće kuna”, ističe Dekanić.
Dodaje i da nisu odustali od plana vezanog uz nekadašnje prognaničko naselje Blaca, na mjestu kojeg bi trebalo niknuti novo naselje. Naime, Općina bi tu, katastarski jednu veliku česticu, podijelila na više manjih parcela koje bi potom podijelila mladim obiteljima, uz uvjet da tu izgrade kuću i ostanu živjeti, a ako bude mogućnosti pomogli bi i s gradnjom samih objekata.
Trenutno je, kaže Dekanić, u provedbi dosta drugih projekata pa će Blaca morati još malo pričekati. Inače, Andrijaševci su u posljednjih par godina bili poznati kao jedna od rijetkih općina gdje se rađa više djece nego što umire starijih mještana. U 2019. godini, na žalost, taj trend nije nastavljen jer rođeno je 36 djece, a umrlo je 37 mještana.