Međunarodni dan muzeja 18. svibnja ove godine obilježava se 39. put na temu ‘Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije’, a proslava je već počela i traje do 20. svibnja.

Tema ove godine naglašava važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena, uključujući prisutnost velikih migracija stanovništva, pojašnjavaju iz Muzejskog dokumentacijskog centra, inicijatora i promotora Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj.

Obilježavanju se pridružilo stotinu muzeja diljem Hrvatske, a nekoliko događanja povodom Međunarodnog dana muzeja održati će se i u Gradskom muzeju Vinkovci. Tako je danas u Galeriji “Slavko Kopač” otvorena izložba iz fundusa Galerijskog odjela “Suvremena njemačka i talijanska grafika”.

O postavljenim radovima i autorima govorio je autor postave kustos Galerijskog odjela Gradskog muzeja Vinkovci Ivica Belamarić. “Izbor od 21 grafike njemačkih i talijanskih grafičara koje su postavljene danas, samo je mali dio iz našeg bogatog fundusa grafike koji broji preko 150 grafika te pozivam sve da posjete ovu zanimljivu izložbu.”, rekao je Belamarić.

Danas do 19 sati i sutra od 9 do 13 sati ulaz za posjetitelje na sve izložbe i stalne postave Gradskog muzeja besplatan.