Podaci o porastu rizika od siromaštva starijih osoba zabrinjavajući su, tako da rizik od siromaštva za starije od 65 godina iznosi 28 posto, dok za samce u toj dobi on iznosi čak 47,8 posto, rekla je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

“Jedan od problema je i to što je prosječna mirovina, prema općim propisima, samo sto kuna veća od praga rizika od siromaštva. Osim toga, oko 250 tisuća umirovljenika prima mirovinu koja je bitno ispod praga rizika od siromaštva, pa je nužno mijenjati cenzuse”, rekla je Vidović na okruglom stolu „Siromaštvo osoba starije životne dobi” na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Naglasila je kako je nužno socijalne usluge učiniti pristupačnijima i osigurati im njegu i pomoć u kući, stoga je potrebno imati na području cijele države jednako dostupne održive dugoročne programe koji mogu pomoći toj populaciji.

“Starije osobe su jedna od najranjivijih dijelova populacije i važno je da ne budu nevidljive društvu, posebice donositeljima odluka, lokalnim zajednicama i u konačnici najvišim dužnosnicima na državnoj razini”, rekla je.

Ona smatra da država mora osigurati zaštitne mehanizme kroz sustav socijalne skrbi i tako pomoći onima koji već jesu u siromaštvu, ali i kroz mirovinski sustav. Također smatra da svi sustavi moraju raditi puno više i jače na rješavanju tih problema koje treba prioritizirati.