18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine Andrijaševci

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U okviru programa Dana općine Andrijaševci danas je u Staroj školi u Andrijaševcima održana svečana sjednica Općinskoga vijeća kojoj su nazočili i brojni gosti među kojima i izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić te vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

U ozračju današnjeg Dana neovisnosti RH, spomendana na 25. lipnja 1991. godine kada je donesena povijesna odluka Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih jugoslavenskih republika, sjednica je protekla u posebno svečanom tonu.

Već tradicionalno početak sjednice, kojoj je domaćin bio predsjednik Općinskog vijeća Darko Duktaj, bio je posvećen braniteljima općine Andrijaševci. U ime branitelja obratio se Pero Pažin, a ovaj put posebno je predstavio branitelje koji su bili zatočeni u srpskim logorima Ivicu Durdova, Marka Luketića, Ivana  Krznarića i Antu Strinića.

Obraćajući se nazočnima načelnik Ante Rajković izrazio je zadovoljstvo brojnim velikim, ali i onim manjim projektima jer svi pridonose kvaliteti življenja u općini Andrijaševci.

“Među najznačajnijima sigurno je rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića uz sufinanciranje u maksimalnom iznosu od 7,5 milijuna kuna, izgradnja infrastrukture u gospodarskoj zoni Blace vrijedna 3 milijuna kuna, biciklistička staza u Bosutskoj ulici, šumska cesta oko naselja Šurakovac. Tu su i projekti poput sunčanih elektrana na javnim objektima i niza drugih. Svi su oni jednako važni jer i oni koji su financijski možda malo skromniji značajno doprinose kompletnom mozaiku i kvaliteti življenja u našoj općini”, istaknuo je načelnik Rajković.

Župan Damir Dekanić, dugogogodišnji načelnik općine Andrijaševci, posebno je istaknuo zajedništvo kao temelj prosperiteta ove općine.

“Mislim da je općina Andrijaševci jedan od zornih primjera na kojemu se može vidjeti što se sve može učiniti s mudrom i pametnom politikom hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Što se sve može i koliko može učiniti putem različitih fondova, ministarstava i velikim radom i zalaganjem. Općina je, skromno govoreći, jako puno napredovala u zadnjih desetak godina i to ljudi prepoznaju, a temelj svega je jedno veliko zajedništvo koje bi se trebalo prenijeti na cijelu županiju i na Hrvatsku jer kada je tako onda nam uistinu ne može nitko ništa”, istaknuo je župan Dekanić.

Nema urbane bez ruralne Hrvatske poručila je danas iz Andrijaševaca ministrica Marija Vučković.

“Imali smo priliku razmijeniti iskustva o dosadašnjoj suradnji, navesti neke projekte za koje mislimo da će značajno utjecati na razvoj ne samo općine Andrijaševci nego cijele Vukovarsko-srijemske županije, koji se odnose između ostaloga na poljoprivredu i ruralni razvoj. Spomenuli smo da je iz Programa ruralnog razvoja, kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, na području Vukovarsko-srijemske županije ugovoreno projekata   ili  dano potpora u vrijednosti od milijardu i 400 milijuna kuna. Kada govorimo o lokalnoj infrastrukturi koja se putem istog programa radi, vrijednost takve infrastrukture na području ove županije je 153 milijuna kuna. I ono što ja posebno ističem jesu projekti navodnjavanja kojih je četiri i vrijedni su 204 milijuna kuna što se tiče naše potpore, a omogućili su navodnjavanje 2.700 hektara na dobro hrvatskih poljoprivrednika Vukovarsko-srijemske županije”, istaknula je ministrica Vučković.

Današnja sjednica bila je prigoda i za dodjelu priznanja i nagrada Općine, a ove godine zaslužili su ih mladi, koji su budućnost općine Andrijaševci i Hrvatske: Viktorija Valentić za postignute uspjehe  sportskom ribolovu, Luka Kulovnjak za ostvareni uspjeh tijekom studija i Josip Jurković za sudjelovanje na državnoj smotri LiDraNo.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno