1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

“Svi smo bili, jesmo ili ćemo biti u Laurinoj menažeriji”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon što je prošle godine za ulogu Julke u „Vrzinom kolu“ nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu do 28 godina, Matea Marušić, glumica Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci, ove je godine ovu prestižnu nagradu primila u svoje ruke i to za ulogu Laure Wingfield u predstavi „Staklena menažerija“.

27. Nagrade hrvatskog glumišta, poznate još i kao „hrvatski kazališni oskari“, dodijeljene su 24. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a svake godine dodjeljuje ih Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Povijesni je to dan hrvatskoga glumišta jer je 24. studenoga 1860. godine, nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva, glumac Vilim Lesić objavio “da će se od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski”.

Nagrada hrvatskog glumišta predstavlja najprestižnije priznanje za svakoga glumca i gotovo da i nema onoga koji ju ne priželjkuje. Priželjkivala ju je i Matea Marušić, glumica vinkovačkog kazališta, koja je zahvaljujući svome talentu, ali i vrijednom radu i trudu, dobila nagradu za najbolju mladu glumicu do 28 godina.

„Gluma je neka vrsta dara, stoga treba taj dar i dati, dati sebe, darovati sebe beskompromisno i s puno povjerenja prema tekstu, kolegama, redatelju, sebi. Onda je rezultat neminovan. Kada je takav rad u pitanju, onda nema napora. Nagradu sam svakako priželjkivala, tko nije. Kolega Bogdan Diklić piše: “Ako ti nagrade ništa ne znače to znači da nisi dobio ni jednu“. Mislim da je time sve rekao“, istaknula je Matea.


Nagradu je dobila za ulogu Laure Wingfield u „Staklenoj menažeriji“, prvog velikog kazališnog uspjeha danas dramskog klasika 20. stoljeća – Tennessee Williamsa. Laura je hiperosjetljiva i psihički nestabilna, naizgled introverntna, plašljiva i skromna, ali duboko rastrojena, željna i nikad življa.

„Svi smo bili, jesmo ili ćemo biti u Laurinoj menažeriji. U svijetu u kojem zatvaramo vrata onom drugom – realnom ili možda naizgled realnom svijetu. Svijet koji je satkan od naših pokušaja, neizgovorenih pogrješaka, samo nama razumljivih pravila, iluzija, stremljenja i snova. To je ponekad divan svijet, danas možda i neminovan“, rekla je Marušić te dodala kako su probe bile ispunjene s puno slobode, razgovora, pitanja, istraživanja, a najviše uživanja i razumijevanja. Neprestano je razmišljala u Lauri i svakim danom ju sve više branila, razumjela, voljela i zaljubljivala se u sve ono što ona jest.

Prva predstava koju je radila u GK Vinkovci bila je „Vrzino kolo“ i nominacija za ulogu Julke u predstavi ju je jako iznenadila. Sjeća se Matea svojih misli kako bi bilo lijepo zaista stati na tu pozornicu i  biti odabrana kao najbolja za tako veliko glumačko priznanje. Već godinu dana poslije, ta želja joj se i ostvarila. Vjerujemo kako je ova nagrada tek početak u njezinoj karijeri i da će ih osvojiti još mnogo, a vrijeme će tek pokazati koliko toga je ova vrijedna i talentirana glumica zaslužila.

U planu joj je trenutno uspješno zatvoriti sezonu dvjema dramskim predstavama. Prva je „Štajga“ po romanu Ivane Šojat i režiji Jasmina Novljakovića za koju su probe trenutno u tijeku te „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga, u režiji Aide Bukvić i koprodukciji HNK Osijek.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno