6 C
Vinkovci
Utorak, 6. prosinca 2022.

Svjetski dan bolesnika u Vinkovcima uz poruku: Čovjek je čovjeku lijek

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i Hrvatskog društva medicinskih sestara i tehničara, danas su obilježile Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske. Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava  na spomendan Gospe Lurdske,  utemeljio je papa Ivan Pavao II. 1992. godine. U Vinkovcima obilježen je misom, koju je u bolničkoj kapelici, koja se i zove Kapelica Gospe Lurdske, služio pater Ilija Sudar, dušobrižnik u OŽB Vinkovci.

“Bolesnik je u središtu naše pozornosti u kontinuitetu i tako mora biti, a ovaj dan je samo dodatna prigoda da to osvijestimo i pošaljemo poruku o tome koliko je kod bolesnog čovjeka naglašena potreba za ljudskom prisutnošću i pažnjom i koliko je važno pored one profesionalne, medicinske skrbi i njege, posvetiti bolesniku pažnju i uputiti mu toplu riječ”, istaknula je predsjednica vinkovačke Podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva dr. Kata Krešić. Neprijeporna je činjenica, kazala je dr. Krešić, da u jednom suosjećanju, milosrdnom, samaritanskom odnosu, u kojem je čovjek čovjeku lijek, pacijent crpi snagu za prihvaćanje bolesti, a posebno crpi snagu kako bi dao sve od sebe da liječenje uspije. Medicinska pomoć samo je jedan dio liječenja, a ostatak je na želji, nastojanju i suradnji pacijenta i zdravstvenih djelatnika. Ta suradnja je uvijek bolja ako postoji mogućnost bolje komunikacije i vremena za tu komunikaciju.

“Danas na Svjetski dan bolesnika želimo poslati tu poruku da je bolesnik doista čovjek u velikoj potrebi i treba biti u središtu naše pozornosti te odnos između bolesnika i zdravstvenog djelatnika mora biti partnerski. Upravo zbog te činjenice da mi liječnici, naročito katolički liječnici, znamo kako ne možemo sve sami, zato i jesmo udruženi u društvo katoličkih liječnika, uz svo naše znanje i želju i htijenje, vjerujemo i uzdamo se i u Božju pomoć, kako bi svoje znanje i htijenje mogli usmjeriti na bolesnoga čovjeka, na njegovo ozdravljenje, na pomoć njemu. Zato danas želimo sa svojim bolesnicima osjetiti zajedništvo, jednu zajedničku želju i cilj, a to je dobrobit bolesnoga čovjeka”, istaknula je dr. Kata Krešić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno