Srednja strukovna škola Vinkovci danas je obilježila Svjetski dan kuhara, a u suradnji s Udrugom kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskim kuharskim savezom bio je to i uvod u sutrašnje natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa u Vinkovcima, 16. Zlatnu jabuku.
Brojne delicije priredili su učenici, budući mladi kuhari među kojima je i Ana Vuić.
“Kuham odmalena i kada je trebalo birati zanimanje odlučila sam da je to pravi poziv za mene. Uživam biti u kuhinji i volim to raditi”, istaknula je Ana.
Smjer kuharstvo nije upitan za popunu pri upisu, a iz svoga iskustva s djecom Marija Bošnjak, učiteljica kuharstva ističe: “Kada se upisuju u našu školu neki zaista žele biti kuhari, a neki ovo zanimanje prepoznaju kao ono s kojim će vrlo lako naći posao, ali onda i zavole kuharstvo pa je to uvijek jedna zaokružena priča. U našoj školi trenutačno imamo oko 60 učenika u zanimanju kuhar u prvom, drugom i trećem razredu”.
Domaćin obilježavanja Svjetskog dana kuhara bio je ravnatelj Srednje strukovne škole Domagoj Bujadinović.
“Hrvatski kuharski savez, Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije i Srednja strukovna škola Vinkovci već dugi niz godina imaju vrlo kvalitetnu suradnju. Nama kao obrazovnoj ustanovi cilj je biti povezanima s raznim strukovnim udrugama i zato što naši učenici sudjeluju na raznim natjecanjima. Tako s ponosom možemo reći kako će i sutra dio učenika i profesora sudjelovati u organizaciji Zlatne jabuke”, istaknuo je Domagoj Bujadinović.
Programu su nazočili su i županijska pročelnica za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić Karlić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, predsjednik Udruge kuhara i slastičara VSŽ Jozo Gale te kuhari koji su u Vinkovce došli kako bi sudjelovali na sutrašnjem natjecanju.
“Svjetski dan kuhara obilježavamo aktivnostima u dječjim vrtićima, osnovnim školama te srednjim školama s ugostiteljskim zanimanjima. Govorimo o nacionalnoj gastronomiji, o kulinarstvu, o poticanju mladih kuhara da poštuju namirnice te ih možda i sami proizvode jer namirnice su danas sve skuplje i doista je važno da u kuhinji postoji održivo gospodarenje”, istaknuo je Damir Crleni.
“Kuhar je atraktivno zanimanje, a s obzirom na stanje na tržištu u ovaj smjer trebalo bi upisivati još više učenika. Tako da ćemo za sljedeću godinu vidjeti hoćemo li povećati broj upisnih mjesta za ovo zanimanje jer vidimo da su kuhari traženi i dobro su plaćeni, a to je najbolja motivacija učenicima osmih razreda da upišu taj smjer”, istaknula je Jadranka Mustapić Karlić.
“Ovaj susret u Srednjoj strukovnoj školi odličan je uvod u sutrašnje natjecanje “Zlatna jabuka” gdje ćemo uživati u raznim delicijama vrhunskih hrvatskih kuhara, a danas ovdje imamo priliku vidjeti i što naši budući kuhari, učenici ove škole, znaju i umiju”, istaknuo je Josip Romić.