10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Svjetski dan okoliša, 5. lipnja, uz moto “Pobijedimo zagađenje plastikom”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas je Svjetski dan okoliša, koji se 5. lipnja obilježava od 1974. godine kako bi se potaknulo odgovorno ponašanje pojedinaca i zajednica u čuvanju i poboljšanju okoliša. Ove je godine tema Svjetskog dana okoliša posvećena borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena – zagađenja plastikom, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ujedinjeni narodi, navodi se, ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana okoliša  pozivaju na akciju u borbi protiv zagađenja plastikom.

Plastika ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 % plastike koju koristimo je jednokratno korištena.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do oceana dođe oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u oceanu raspadne, mogu proći i stotine godina.Znanstvenici još uvijek nisu sigurni kakvu štetu plastika iz vode čini našem tijelu, no ona sadrži niz kemikalija, od kojih su mnoge toksične ili ometaju rad hormona.

Svatko od nas, poruka je, može mnogo učiniti da se smanji zagađenje plastikom – i ne samo na Svjetski dan okoliša. UN tako predlaže da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom).

Prigodni program u povodu Svjetskog dana okoliša danas će biti priređen i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Na Dječjem odjelu, s početkom u 11 sati i 15 minuta, bit će održana radionica “Eko ručice za najstariji i najljepši grad”, a najmlađim sugrađanima u aktivnosti usmjerenoj na zaštitu okoliša pridružit će se i gradonačelnik Ivan Bosančić.

Svjetski dan okoliša svake godine redovito obilježavaju i u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci. Program koji su učenici priredili pod vodstvom profesorice Andreje Pokas počinje u 12 sati i 30 minuta u u holu škole. Uz izložbu učeničkih radova predviđena je i debata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno