19 C
Vinkovci
Subota, 20. kolovoza 2022.

The Mothers Of Invention – Freak Out (1966.)

Više od autora

- vl promo-


‘Freak Out!’ je debitantski studijski album američkog sastava The Mothers Of Invention benda kojeg je predvodio legendarni Frank Zappa. Album je objavljen 27. lipnja 1966. godine. Bio je to dvostruki LP, jedan od prvih dvostrukih albuma u povijesti rock glazbe, uz to još i debi. Snimljen je u Verve studiju i polučio je ogroman uspjeh kod publike. Iako se navodi kao rock album, njegov se koncept svodi na satiru u izvedbi njihovog prvog čovjeka Franka Zappe, čovjeka s jedinstvenom percepcijom američke pop kulture. Tako da se na njemu može naći uistinu svega, od obilja divljih bubnjarskih ritmova, protestnih pjesama (Trouble Every Day) do jednominutnih Zappinih najava, viceva i parodija koje su u trenuku postale kultne.

Na albumu nalazi se devetnaest skladbi, koje je producirao Tom Wilson, a sve ih potpisuju The Mothersi.

Originalni repertoar sastava The Mothers (koji su se prvobitno zvali Soul Giants) u cijelosti se sastojao od obrada. Sve dok im se nije pridružio Zappa, a tada mijenjaju ne samo ime već proširuju svoj glazbeni spektar, koja uključuje širok spektar originalnog materijala. Glazbeni stil Freak Out!, sastoji se od žanrova ritam i bluesa, doo-wopa i klasičnog bluesa, koji je uključivao rock s evidentnim orkestracijama i avangardnim zvučnim kolažima. Iako je album u početku bio slabo primljen u Americi, veliki je uspjeh postigao u Europi. Kasnije postaje kultnim album u cijelom svijetu i nastavlja se odlično prodavati sve do ranih 70-ih.

Album je snimljen pod utjecajem produkcije The Betlesa i njihovog albuma ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Puno godina poslije, 1999. Biva nagrađen Grammyem a glazbeni časopis Rolling Stone ga rangira ga na popis ‘500 najboljih albuma svih vremena’.

‘Freak Out!’ je jedan od prvih konceptnih albuma, koji na jedan zloban i šaljivi način govori o rock glazbi u Americi. [Wikipedia]

Izdavač: Verve / Universal Music, 1966/2012.

Popis pjesama 2LP:

A: 1. Hungry Freaks, Daddy / 2. I Ain’t Got No Heart / 3. Who Are The Police Brain? / 4. Go Cry On Somebody Else’s Shoulder / 5. Motherly Love / 6. How Could I Be Such A Fool?

B: 1. Wowie Zowie / 2. You Didn’t Try To Call Me / 3. Any Way The Wind Blows / 4. I’m Not Satisfied / 5. You’re Propbably Wondering Why I’m Here

C: 1. Trouble Every Day / 2. Help I’m A Rock

D: 1. The Return Of The Son Of Monster Magnet

TROUBLE EVERY DAY [LP RECORDING]

MOTHERLY LOVE [LP RECORDING]

Prethodni članakU opasnosti (2017.)
Sljedeći članakConan barbarin (1982)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno