32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Tjedan psihologije u Hrvatskoj: Čuvajmo (mentalno) zdravlje!

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

 Uz slogan “Čuvajmo (mentalno) zdravlje!” od 15. do 21. veljače bit će održan 14. “Tjedan psihologije u Hrvatskoj”, a teme su po mnogočemu uvjetovana aktualnim okolnostima – pandemijom i potresom, priopćio je danas organizator, Hrvatsko psihološko društvo, prenosi Hina.

U provedbu Tjedna uključeno je oko 500 psihologa iz više od 80 gradova i mjesta iz cijele Hrvatske.

Psiholozi će diljem Hrvatske održati niz aktivnosti primarno namijenjenih građanima. Sva događanja u okviru manifestacije su besplatna, a odvijat će se online putem Zoom platforme ili uživo, u skladu s epidemiološkim mjerama, ističe Hrvatsko psihološko društvo.

Nositelji svih aktivnosti su psihologinje i psiholozi, članovi stručnih sekcija i županijskih društava psihologa učlanjenih u Hrvatsko psihološko društvo, članovi akademske zajednice – studija psihologije, znanstvenih jedinica i ustanova, studenti psihologije ali i srodne struke (socijalni radnici, pedagozi, logopedi, liječnici).

U Hrvatskom psihološkom društvu kažu da su događanja ovogodišnjeg Tjedna psihologije po mnogočemu uvjetovana aktualnim okolnostima u kojima živimo.

Prije svega je to situacija pandemije bolesti covid-19 te se veliki broj predavanja upravo bavi posljedicama utjecaja pandemije na mentalno zdravlje ljudi.

Pored pandemije, sadržaje svakako određuju i stradanja stanovništva u potresima, kako u Zagrebu tako i onog razornog koji je nedavno zahvatio područje Banovine, navode iz HPD-a.


U sadržajnom smislu, osim pandemije, veliki broj događanja uključivat će i ostale teme mentalnoga zdravlja kao što su komunikacijske vještine, emocionalna inteligencija, samopouzdanje, stres, konflikt, ciljevi, roditeljstvo, partnerstvo, zapošljavanje, starenje, kreativnost, rukovođenje timovima, frustracija, hiperaktivnost, optimizam.

Događanja su, kažu u Hrvatskom psihološkom društvu, usmjerena prema različitim skupinama i potrebama građana.

Bit će riječi o  osobnom rastu i razvoju, razvoju partnerskih vještina, razvoju roditeljskih kompetencija, razvoju karijere, nezaposlenima i dugotrajno nezaposlenima, žrtvama obiteljskog nasilja i poboljšanju kvalitete života.

“Tjedan psihologije u Hrvatskoj” prvi put je organiziran 2008. godine u sklopu obilježavanja 55. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva.

Održava se u tjednu u kojemu je osnovano Hrvatsko psihološko društvo, 1953. godine. Primarni cilj manifestacije je zaštita mentalnog zdravlja građana Hrvatske te približavanje psihologije kao struke pojedincima i javnosti, a u korist zajednice.

Detaljan raspored ovogodišnjeg događanja po gradovima objavljeni su na internetskim stranicama Hrvatskog psihološkog društva www.psihologija.hr 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno